Az amerikai külügy nem ismeri az orosz zászlót

Vágólapra másolva!
Egy szemfüles operatőrnek köszönhetően nem került kínos helyzetbe John Kerry amerikai külügyminiszter orosz kollégájával, Szergej Lavrovval tartott zürichi találkozóján.
Vágólapra másolva!

A két politikus Szíriáról, a Közel-Keletről és Ukrajnáról tárgyalt szerdán Zürichben, és John Kerry alig úszta meg, hogy szégyenkeznie kelljen. A találkozó előtt ugyanis az egyik operatőr figyelmeztette az amerikai külügyminisztérium munkatársait, hogy fordítva rakták fel az orosz zászlót.

Azt hitték, viccel

Az újságírókat Glen Johnson államtitkár helyette, a külügyminiszter főtanácsadója kísérte be éppen a terembe, mikor az operatőr felhívta a figyelmét a malőrre – számolt be az rt.com, amelynek az internetes oldalán videó is látható az esetről.

„Hé, Glen, fordítva van az orosz zászló, rossz a színek sorrendje” – szólt oda Johnsonnak, aki először visszakérdezett, hogy hülyéskedik-e. „Szóval a fehérnek kell felül lennie?” – faggatta az operatőrt, és még éppen időben orvosolták a tévedést.

Nem ez volt ez első malőr

2009-ben sajnos nem volt jelen az éles szemű operatőr, hogy felhívja az amerikai külügyminisztérium munkatársainak a figyelmét egy másik kínos tévedésre.

Hillary Clinton külügyminiszter akkor olyan ajándékot nyújtott át orosz kollégájának, amely az orosz-amerikai kapcsolatokban bekövetkezett enyhülést volt hivatott szimbolizálni.

Az „újraindítás” gombra véletlenül a peregruszka orosz szót írták, ez azonban mást jelent, amit Lavrov mosolyogva szóvá is tett amerikai kollégájának, mikor megköszönte az ajándékot. (Az amerikaiak egyébként nem sokat tévedtek, „perezagruszkát” kellett volna írniuk a gombra.)

Kerry és Lavrov. Itt jól van a zászló Forrás: AFP/Leonhard Foeger