Patthelyzet Nevadában

Hillary Clinton, Bernie Sanders
DURHAM, NH - FEBRUARY 04: Democratic presidential candidates former Secretary of State Hillary Clinton and U.S. Sen. Bernie Sanders (I-VT) during their MSNBC Democratic Candidates Debate at the University of New Hampshire on February 4, 2016 in Durham, New Hampshire. This is the final debate for the Democratic candidates before the New Hampshire primaries.Ę Justin Sullivan/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Szoros verseny várható Nevadában is a demokrata párt két legerősebb elnökjelölt-aspiránsa között.
Vágólapra másolva!

A legfrissebb felmérés eredménye szerint gyakorlatilag azonos arányban támogatják a szavazók Hillary Clintont és Bernie Sanderst: az egykori first lady és külügyminiszter a szavazatok 48, a vermonti szenátor 47 százalékára számíthat a szombati előválasztáson.

Clinton kicsit jobban áll a nők között, míg Sanders támogatottsága jelentősebb az 55 évesnél fiatalabbak körében – számolt be a CNN.

Clintont segítheti azonban, hogy a szavazói körében magasabb azok aránya, aki biztosra mondták a részvételüket a voksoláson, míg az első ízben szavazók – akik körében Sanders a népszerűbb – nagyobb valószínűséggel nem jelennek meg az urnáknál.

Sanders és Clinton vitája. Nevadában fej fej mellett állnak Forrás: AFP/2016 Getty Images/Justin Sullivan

A republikánusok később választanak

A republikánusok február 23-án tartják a nevadai előválasztást.

A felmérés szerint Donald Trump jelentős előnnyel (45 százalék) vezet. Marco Rubio floridai szenátor a második 19, Ted Cruz texasi szenátor pedig a harmadik 17 százalékkal.

A legrosszabb eredményre Jeb Bush számíthat; a felmérés szerint a nevadai republikánus választóknak csupán az egy százaléka támogatja.