Egy szavazat hiányzott a parlamenthez

Ahmet Davutoglu Turkish Prime Minister PRESS CONFERENCE Serbia Belgrade Aleksandar Vucic Serbian Prime Minister 2015 SQUARE FORMAT BELGRADE, SERBIA - DECEMBER 28: Serbian Prime Minister Aleksandar Vucic speaks during a joint press conference with Turkish
Aleksandar Vucic új felhatalmazást akar
Vágólapra másolva!
Csalást emleget a szerbiai szélsőjobb. A választási bizottság ugyanis péntek reggelre közölte, hogy a DSS-Dveri mégsem jutott be a parlamentbe, mert 1 szavazattal elmaradtak az 5 százalékos bejutási küszöbtől. A választási bizottság még nem hirdetett végeredményt, több helyen meg kell ismételni a voksolást.
Vágólapra másolva!

Mégsem jutott be a belgrádi parlamentbe a szerb demokraták és a Dveri választási koalíciója. A választási bizottság (RIK) szerint a szélsőjobboldali, EU- és NATO-ellenes tömb 188 534 szavazatot kapott – egyetlen voks kellett volna ahhoz, hogy elérjék az 5 százalékos bejutási küszöböt.

A RIK a szavazatok 99.82 százalékos feldolgozottsága után közölte, hogy a választók 56,26 százaléka, 3 770 695 fő ment el szavazni. Az 5 százalékos küszöb eléréséhez tehát 188 535 szavazat kellett, írja a B92.

A haladók győztek

Szerbiában vasárnap, április 24-én tartottak önkormányzati és rendkívüli parlamenti választásokat. Az autonóm Vajdaságban tartományi választások is voltak. A legtöbb szavazatot a jelenlegi kormánykoalíció vezető ereje, a szerb haladó párt (SNS) kapta.

Aleksandar Vucic szerint május végéig meglesz az új belgrádi kormány Forrás: AFP/2015 Anadolu Agency/Emin Sansar

A jelenlegi állapot szerint a szavazatok 48,24 százalékát megszerző választási szövetségnek 138 képviselője lesz a 250 fős belgrádi parlamentben. A szintén kormányzó szocialisták (SPS) koalíciója 10,96 százalékos kapott, ami 31 mandátumot jelent számukra.

Vojislav Seselj radikálisai (SRS) a harmadik helyen végeztek 8,11 százalékkal, 23 képviselőjük lesz a skupstinában. A valaha meghatározó politikai erőnek számító demokraták (DS) 6,03 százalékot kaptak, akárcsak a protestszavazatokat begyűjtő, Elég volt! elnevezésű lista: 17-17 mandátumot kaptak. A volt államfő, Boris Tadic pártja (SDS) egy listán indult a vajdasági regionalistákkal (LSV) és a liberálisokkal (LDP) – a koalíció 5,03 százalékot kapott, és 14 képviselői helyen kell osztozniuk. Ez a választási szövetség 189 323 szavazatot kapott, azaz 788 szavazattal ugrotta meg a bejutási küszöböt.

A kisebbségeknek kedvez

A szerb választási törvény szerint a kisebbségi pártokra nem vonatkozik az 5 százalékos küszöb: számukra kedvezményes mandátumszámolási képletet alkalmaznak. Ezért a Vajdasági Magyar Szövetségnek 4 képviselője lesz, a két bosnyák listának szintén összesen 4, a Zöld Pártnak és az albánoknak pedig 1-1.

Ez azonban még nem tekinthető végleges eredménynek, mert 15 körzetben meg kell ismételni a választást. Mivel ezeken a helyeken összesen 19631 szavazó él, az eredmények – és a mandátumkiosztás – még változhat.