Cameron: Fantasztikusan korrupt ország Nigéria és Afganisztán

politics TOPSHOTS Horizontal British Prime Minister, and leader of the Conservatives, David Cameron addresses delegates during the Conservative party Spring Forum in central London on April 9, 2016.
The scandal over his tax dealings and a steel sector cri
Közvetlenül nem érintett
Vágólapra másolva!
A brit miniszterelnök szerint "néhány fantasztikusan korrupt" ország is részt vesz a brit kormány által csütörtökre Londonba összehívott nemzetközi korrupcióellenes konferencián. David Cameron, aki nem a nyilvánosságnak szánta kedden rögzített kijelentéseit, hangot adott annak a véleményének is, hogy valószínűleg Nigéria és Afganisztán a világ két legkorruptabb országa.
Vágólapra másolva!

Cameron a londoni Buckingham-palotában vett részt egy ünnepi rendezvényen, amelyet II. Erzsébet királynő 90. születésnapja alkalmából rendeztek. A brit kormányfő az uralkodóval beszélgetve tette kijelentéseit, amelyeket a BBC televízió kamerája és mikrofonja rögzített.

A Downing Street szóvivője nem reagált érdemben a BBC érdeklődésére, hogy Cameron megkövette-e a két ország vezetőit, illetve Nigéria és Afganisztán reagált-e hivatalosan a kormányfő kijelentéseire.

A brit miniszterelnöki hivatal szóvivője csak annyit mondott, hogy mindkét ország vezetőit meghívták a londoni korrupcióellenes csúcsra, éppen azért, mert hazájukban a korrupcióellenes küzdelem élharcosai.

Már korábban is volt kellemetlen helyzetben

Cameron nem először került kínos helyzetbe a kamerákra nem ügyelő, óvatlan elszólásai miatt.
Két éve, az ENSZ Közgyűlésének ülésszakán Michael Bloomberg volt New York-i polgármesterrel beszélgetett egy rendezvényen a nem sokkal korábban megrendezett skóciai függetlenségi népszavazásról, nem számítva arra, hogy szavai eljutnak a helyszínen tartózkodó forgatóstábok mikrofonjaiba is.

David Cameron brit kormányfő Forrás: AFP//Kerry Davies

A brit kormányfő a BBC által annak idején bejátszott felvételen jól hallhatóan kijelentette Bloombergnek, hogy amikor a függetlenséget ellenző tábor győzelmének - vagyis az Egyesült Királyság egyben maradásának - hírével felhívta a királynőt,

az uralkodó "valósággal dorombolt örömében" a telefonban.

"Soha nem hallottam még senkit ennyire boldognak" - tette hozzá.

Cameron e kijelentéseivel súlyosan megsértette a brit protokolláris előírásokat. Nagy-Britanniában törvényerejű szokásjog ugyanis, hogy a királynő és mindenkori miniszterelnöke beszélgetéseinek részleteit soha egyikük sem tárja a nyilvánosság elé, még véletlenül sem.

A brit kormányfő az incidens után hivatalosan elnézést kért II. Erzsébet királynőtől.