Prága nem akar sem menekültkvótát, sem bírságot

Vágólapra másolva!
A cseh kormányfő szerint csak akkor szabad az EU-nak liberalizálnia a vízumrendszerét Törökországgal szemben, ha a törökök maradéktalanul teljesítik a menekültügyi megállapodást. Bohuslav Sobotka továbbra is elutasítja a kvótarendszert.
Vágólapra másolva!

Az Európai Uniónak csak akkor szabad liberalizálnia vízumrendszerét Törökországgal, ha Ankara teljes mértékben teljesíti a menekültügyben kötött megállapodást - vélekedett Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök a Twitteren közölt bejegyzésében.

A kormányfő ugyanakkor leszögezte:

és a menekültek befogadásának elutasítása esetén esetleg bevezetendő büntetéseket is.

Nem akarnak kvótákat

A cseh közszolgálati rádió a birtokába jutott dokumentum alapján azt közölte, hogy az Európai Bizottság szerdán javasolni fogja, hogy bírság jellegű "díjat" fizessenek menekültenként azok az EU-tagországok, amelyek nem kívánnak befogadni más uniós tagországokból áttelepített menekülteket.

A brit Financial Times szerint a büntetés fejenként 250 ezer euró lehetne. Prágában úgy tudják, hogy az Európai Bizottság szerdán "feltételesen" igent mond az EU–török vízummentességre.

Csehország tartósan ellenzi a migránsok elosztásának bármiféle kvótarendszerét. Sobotka most ezt megerősítette.

- írta Bohuslav Sobotka a Twitteren.

Bűnbocsátó cédula

Bár Milan Chovanec cseh belügyminiszter a nem hivatalos értesüléseket nem kívánta kommentálni, de kijelentette, hogy sem a kvótákat, sem az azzal kapcsolatos javaslatokat nem tartja a migrációs probléma megoldásának.

„Ezen mit sem változtat az a lehetőség sem, hogy kiváltsuk magunkat ebből a kötelezettségből.

míg a másikon büntetésnek azok számára, akik a nem működő kvótarendszert nem hajlandóak elfogadni” - mondta Chovanec. „Amennyiben a nem hivatalos információk beigazodnak, felhatalmazást fogok kérni a kormánytól, hogy felléphessek ellenük” - szögezte le a cseh belügyminiszter.