Népszavazást szeretne a kilépésről az Osztrák Szabadságpárt alelnöke

Norbert Hofer az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ)
Pinkafeld, 2016. április 24. Norbert Hofer, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) államfőjelöltje leadja szavazatát egy pinkafeldi szavazóhelyiségben 2016. április 24-én, az osztrák elnökválasztás napján. (MTI/EPA/Lisi Niesner)
Vágólapra másolva!
A szükséges reformok hiánya esetén  Ausztria egy éven belül népszavazáson  dönthetne  az unióból való kilépésről. Erről beszélt  az Österreich című osztrák napilap vasárnapi számának adott interjújában Norbert Hofer, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) alelnöke, aki legutóbb a párt államfőjelöltjeként indult.
Vágólapra másolva!
Norbert Hofer, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) államfőjelöltje leadja szavazatát egy pinkafeldi szavazóhelyiségben 2016. április 24-én, az osztrák elnökválasztás napján. Forrás: MTI/EPA/Lisi Niesner

Hofer szerint mielőbbi uniós reformokra van szükség, ennek hiányában át kell gondolni az esetleges kilépésről szóló népszavazás lehetőségét.

Amennyiben az EU nem saját alapértékeit tartaná szem előtt, és túlzottan központosított szövetséggé válik, továbbá Törökország is belépne az EU-ba, akkor úgy gondolom, az osztrák állampolgárokat is meg kell kérdezni arról, hogy szeretnének-e továbbra is az EU-ban maradni

-mondta Norbert Hofer a lapinterjúban.
-jelentette ki Hofer.

Az osztrák politikus arról is beszélt, hogy nem döbbentette meg Nagy-Britannia unióból való kilépéséről szóló népszavazás eredménye, hiszen egy demokratikus döntés volt, a választóknak pedig szerinte mindig igazuk van.

Most azonban arra kell reagálnia az uniónak, hogy más országok polgárai is követhetik a brit példát

-jelentette ki.

A francia és holland euroszkeptikus pártok is népszavazást követelnek az európai uniós tagságról.

A Marine Le Pen irányításával működő francia Nemzeti Front a nagy-britanniaihoz hasonló népszavazást szorgalmaz Franciaországban is. A pártelnök pénteken jelezte, hogy ha jövőre elnökké választják, féléven belül kiírja a referendumot.

Geert Wilders, a bevándorlásellenes holland Szabadságpárt (PVV) vezetője - a közvélemény-kutatási eredmények szerint a legnépszerűbb holland politikus - is követelte pénteken, hogy hazájában rendezzenek referendumot az EU-tagságról.

Norbert Hofer a közelmúltban rendezett osztrák államfőválasztáson mintegy 31 ezer szavazattal maradt alul a Zöldeket képviselő kihívója, Alexander Van der Bellen mögött. Hofer pártja június elején megtámadta a választási eredményt. A beadványt jelenleg az osztrák alkotmánybíróság vizsgálja. Várhatóan július elején, még az új államfő július 8-i beiktatása előtt hozhatnak döntést.