Ha elbukik az Iszlám Állam, jöhet a gerillaháború

fegyveres Foglalkozás harcol katona lő MOZOG SZEMÉLY
Moszul, 2016. augusztus 15. Pesmerga, azaz iraki kurd harcosok lövik az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista terrorszervezet állásait az észak-iraki Moszul környékén 2016. augusztus 14-én. A pesmerga erők a nemzetközi koalíció repülőgépeinek támogatásával nyár elején szárazföldi offenzívát kezdtek, hogy a Moszultól keletre található al-hazíri régió falvait visszaszerezzék a dzsihadistáktól. (MTI/EPA/Andrea Dicenzo)
Vágólapra másolva!
Ha az Iszlám Államot legyőzik, készüljetek fel hosszú gerillaháborúra – szólította fel az iraki szunnitákat Ajman az-Zaváhiri, az al-Kaida vezetője csütörtökön közzétett videoüzenetében.
Vágólapra másolva!

"Az iraki szunnitáknak nem szabad egyszerűen megadniuk magukat, amikor városaik a síita szafavida sereg kezére kerülnek. Ehelyett újra kell szervezniük magukat hosszú gerillaháborúra, hogy levessék magukról az új keresztes-szafavida elnyomást szülőföldjükön, ahogy már korábban is győzedelmesen tették" – hangoztatja Zaváhiri üzenetében.

Iraki kurd harcosok lövik az Iszlám Állam állásait az észak-iraki Moszul környékén Forrás: MTI/EPA/Andrea Dicenzo

A perzsa sahok szafavida dinasztiája a 16. század elejétől a 18. század első negyedéig uralkodott, és erőszakosan terjesztette az iszlám síita irányzatát, ám idővel az ez ellen fellázadó szunniták megdöntötték hatalmukat. Zaváhiri becsmérlő jelzőként utalt rájuk.