A székely zászlóval fotózkodó amerikai nagykövetről cikkez a román sajtó

Vágólapra másolva!
A székely zászlóval kapcsolatos "érzékenységre" figyelmeztette a bukaresti külügyminisztérium az Egyesült Államok bukaresti nagykövetségét szerdán, miután Hans Klemm amerikai nagykövetről olyan fotó jelent meg a román médiában, amelyen egy ajándékba kapott székely zászlót tart Kovászna megyei elöljárókkal közösen.
Vágólapra másolva!

A fotót kedden posztolta Facebook-oldalára Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester. A román nyelvű kísérőszöveg szerint Hans Klemm háromszéki látogatásakor egy székely zászlót kapott ajándékba vendéglátóitól. Az elöljáró azt is megjegyzi: a székely zászló mára már annak a tisztelethiánynak a szimbóluma is, amelyet a román hatóságok tanúsítanak a székely közösséggel szemben.

A fotó bejárta a román médiát az a fotó, a fotóhoz fűzött kommentárok pedig kifogásolják a diplomata gesztusát.

A Hotnews.ro jobboldali hírportál megjegyzi, hogy a székely zászló használata a térség egyik kényes problémája. "A fénykép a parlamenti választások előkampányában került nyilvánosságra,

- idézte a Maszol a román hírportált. A Hotnews hivatalos magyarázatot kért az amerikai nagykövetségtől Hans Klemm gesztusára.

A konzervatív Evenimentul Zilei Adrian Nastase volt román szociáldemokrata kormányfő kommentárját idézi, aki szerint a

hogy magyarázatot kérjen gesztusára.

A közügyektől a bíróság által eltiltott volt miniszterelnök furcsa egybeesésnek találta, hogy Klemm egy székely zászlóval "ünnepelte" a Románia és az Egyesült Államok közötti stratégiai partnerségi nyilatkozat aláírásának ötödik évfordulóját, nem sokkal azután, hogy

A fotót szintén közlő liberális Adevarul hírportál a polgármester Facebook-bejegyzését azzal egészítette ki, hogy Antal Árpád ellen a korrupcióellenes ügyészség bűnvádi eljárást indított azzal a gyanúval, hogy eredeti rendeltetéstől eltérő célra használt fel egy, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól (EBRD) felvett hitelt.

Igazságos törvényi keret

Hans Klemm, az Egyesült Államok bukaresti nagykövete a hét elején meglátogatta Románia két magyar többségű megyéjét, Hargita és Kovászna megyét. A Maszol.ro portál szerint a helyi vezetők társaságában tartott hétfői, csíkszerdai sajtóértekezletén a diplomata kerülte, hogy véleményt nyilvánítson a kényes témákról.

A székely zászlóra vonatkozó kérdésre reagálva a nagykövet a konkrét és igazságos törvényes keret megszabását sürgette.

Sepsiszentgyörgyön úgy nyilatkozott: az Egyesült Államok támogatja a székelyföldieknek azt a jogát, hogy akár petíciókban, akár tömegmegmozdulásokon hangot adjanak elégedetlenségüknek.

A Háromszék című magyar lap vezércikkírója kifejezte reményét, hogy a nagykövet látogatása alkalmával megértette és "feljebbvalóival is megérteti", hogy az Egyesült Államok a demokrácia fő védelmezőjeként nem hagyhatja magára jogküzdelmében az erdélyi magyarságot, stratégiai érdekeire hivatkozva. A magyar közösségi jogok érvényesülése ugyanis éppúgy záloga a térség stabilitásának és biztonságának, mint a Fekete-tenger térségébe telepített rakétapajzs - állítja a Háromszék publicistája.

Érzékeny téma - figyelmeztetett a román külügy

A székely zászlóval kapcsolatos "érzékenységre" figyelmeztette a bukaresti külügyminisztérium az Egyesült Államok bukaresti nagykövetségét a történtek után.

A bukaresti külügyminisztérium honlapján szerdán megjelent közleményében elismeri: az Egyesült Államok nagykövetének munkaköri leírásába tartozik, hogy helyhatóságokkal konzultálva személyesen tájékozódjék a fogadó ország realitásairól.

"Az ilyen látogatások egyik előfeltétele a létező érzékenységek ismerete és figyelembevétele. Ezt az álláspontunkat amerikai partnereinkkel is tudattuk a bukaresti nagykövetséggel folytatott megbeszélés keretében" - olvasható a román külügyi közleményben.


Az Egyesült Államok bukaresti nagykövetsége a székelyzászlós fotót kifogásoló sajtókommentárokra reagálva közleményben tudatta: Hans Klemm "Románia egészében az Egyesült Államok nagykövete", rendszeresen utazik a országban, és a román társadalom különböző csoportjaival találkozik.

"Az Egyesült Államok Románia szövetségeseként és stratégiai partnereként üdvözli és támogatja a romániai demokráciát és Románia erőfeszítéseit, amelyek a demokratikus intézmények megerősítését szolgálják a társadalom valamennyi szegmensének egyenlő és teljes részvétele által" - olvasható az Egyesült Államok bukaresti nagykövetségének közleményében.