Kovács Zoltán a CNN-nek: Senki sem oktathat ki minket

Interjú Kormányszóvivő Kovács Zoltán Magyarország kormány nemzetközi szóvivője Nemzetközi Szóvivő Szóvivő politikus történész
Vágólapra másolva!
A 2014-es választási kampányban nem volt téma az illegális migráció, és ezért fordult most a kormány a népszavazás eszközéhez, amelyen magasabb felhatalmazást kapott, mint két éve – többek között ezt mondta Christiane Amanpour műsorában, a CNN-en Kovács Zoltán kormányszóvivő.
Vágólapra másolva!

A magyar szavazók több mint 98 százaléka elutasította a menekültek szétosztását célzó javaslatot – így vezette föl Christiane Amanpour, a CNN riportere a magyar referendumról szóló műsorát. Eleni Kounalakis, az Egyesült Államok volt budapesti nagykövete és Kovács Zoltán kormányszóvivő volt a vendég az adásban.

Közel 3,3 millió szavazat

Jogi értelemben a népszavazás valóban érvénytelen volt, ami azt jelenti, hogy az Országgyűlésnek nem kell kötelezően törvényt hoznia ebben a kérdésben – mondta Kovács Zoltán.

Azonban a 3,3 millió egy irányba tartó szavazat felhatalmazza a kormányt arra, hogy törvényt alkosson,

és figyelembe vegye az emberek akaratát – mondta a kormányszóvivő.

Brüsszel meg akarja kerülni a nemzeti parlamenteket a kötelező kvóták ügyében, és a népszavazás arról szólt, hogy az emberek erről elmondják a véleményüket, mondta Kovács Zoltán, aki arról is beszélt, hogy a 2014-es választási kampányban még nem volt téma az illegális migráció, ezért is kérdezték meg az embereket. Azt mondta, két és fél évvel ezelőtt a Fidesz-KDNP 2,2 millió szavazattal nyert felhatalmazást egy újabb kormányzati mandátumra, míg most közel 3,3 millió ember hatalmazta föl a kormányt.

60 százalékról beszélt Kounalakis

Eleni Kounalakis arról beszélt, hogy a választás végeredménye, miszerint 98 százalék fölött volt a nemek aránya, teljesen szokatlan a demokráciákban. A volt nagykövet szerint az a 60 százalék, aki érvénytelenül szavazott, vagy otthon maradt, az a kormány álláspontjával szemben voksolt.

A magyarok nagy része nem akar kilépni az EU-ból,

amit a népszavazás is bizonyított, de a kormány sem, viszont befolyásolni akarja a fontos döntéseket – mondta.

Ezután Amanpour arról beszélt, hogy a magyar kormány „bajban van”, a luxemburgi külügyminiszter is az ország EU-ból való kizárását sürgette, és megkérdezte, hogy a magyar miniszterelnök miért beszélt arról, hogy a migránsok terrorveszélyt jelentenek. Kovács Zoltán minderre azt mondta, hogy a CNN többször politikailag elfogultan közvetített, és a kritikák most is ugyanazok, mint amiket a magyar ellenzék és a nyugat-európai baloldal ismételget.

Arról is beszélt, hogy senki sem oktathatja a magyar kormányt,

a népszavazás pedig a létező legdemokratikusabb intézmény. „Ne használjanak olyan súlyos kifejezéseket, amelyekkel esetleg saját maguk sincsenek tisztában!”

Kovács Zoltán szerint politikailag elfogult a CNN Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Kovács: Minden törvényt betartottunk

Amanpour ezt követően arról beszélt, hogy milyen rosszul bánnak Magyarországon a menekültekkel, példának említette a menekültekbe belerúgó operatőrt, és azt mondta, ez az országnak nagyon rossz PR-t jelent. Kovács Zoltán szerint viszont az elmúlt hat évben meglehetősen sok valótlan állítással próbálták az országot lejáratni. Azt is mondta, hogy a CNN magyarországi riportjaiban sok hazugság volt – Amanpour ezt visszautasította.

A kormányszóvivő elmondta, hogy minden hazai és nemzetközi jogszabályt betartott a kormány a menekültekkel kapcsolatban,

és hogy nem lehet Magyarországot megbélyegezni, amiért betartotta a szerződésekben előírt kötelezettségeit.

Eleni Kounalakis a menekültválsággal kapcsolatban azt mondta, hogy a népszavazás nem old meg semmit, és a mostani helyzetben nem lehet azt mondani, hogy egyszerűen tartsuk kívül az embereket. A miniszterelnök keményvonalas magatartása nem segít abban, hogy ezt a rendkívül bonyolult problémát megoldjuk – mondta a volt nagykövet.

Végül Kovács Zoltán arról beszélt, hogy a magyar kormány

az elmúlt másfél évben több javaslatot is tett a helyzet megoldására,

többek között a schengeni övezet megerősítését. Európának meg kell őriznie a hagyományos értékeit, a keresztény-zsidó eszmekör alapjait és a római-görög örökséget – mondta a kormányszóvivő.