Halálos áldozata is van a német vegyi üzemben történt robbanásnak

BASF, robbanás, tűz
Ludwigshafen, 2016. október 17. A BASF német vegyipari vállalat gyárából sűrű füsttel feltörő lángokat oltják tűzoltók egy robbanás után Ludwigshafenben 2016. október 17-én. (MTI/EPA/Uwe Anspach)
Vágólapra másolva!
Legalább két ember meghalt, többen pedig megsérültek, illetve eltűntek a ludwigshafeni detonációban. A szakértők szerint nem terrortámadás történt. A robbanás után tűz ütött ki. Nagy erőkkel vonultak ki a tűzoltók, próbálják megakadályozni, hogy a világ legnagyobb vegyipari cége, a BASF Rajna-parti létesítményének más részére is átterjedjenek a lángok.
Vágólapra másolva!

Ursula von Stetten, a BASF vegyipari cég szóvivője a Foxnewsnak elmondta, hogy a robbanás a ludwigshafeni gyár folyóparti részénél történt, a Rajna partján, a kikötőben, ahol gyúlékony anyagokat tárolnak és használnak, cseppfolyósított földgázt fejtenek át, illetve gázvezeték is húzódik a területen.

A legfrissebb hírek szerint két halálos áldozata biztosan van a szerencsétlenségnek.

Forrás: AFP/Daniel Roland

A hivatalos információk szerint hatan eltűntek és sokan megsérültek.

Az eltűntek között tűzoltók is vannak.

A sérültek pontos száma nem ismert, de legalább hatan súlyosan, többen könnyebben megsérültek.

A Sky értesülése szerint 11.30-kor következett be a robbanás. A BASF óriásvállalat központi telephelyén délelőtt egy csővezetéken végzett munkálat közben robbanás történt, majd tűz ütött ki.
Az üzem és a város vezetése jelezte, hogy

a környéken lakókat nem fenyegeti veszély, a károsanyag-tartalom a levegőben nem haladja meg az egészségügyi határértéket.

A Rajna partján fekvő vegyi üzem felett fekete füstoszlop gomolyog.

A társaság arra kérte Ludwigshafen és a folyó másik partján fekvő Mannheim érintett részeinek lakóit, hogy ne tartózkodjanak a szabadban, és tartsák zárva az ablakokat és ajtókat. Az üzem több berendezését leállították.

A robbanástól több mint 3 kilométerre fekvő Mannheim lakóitól is azt kérték, hogy ne hagyják el az otthonukat, és zárják az ablakokat, ajtókat. Hatalmas füst borította be a detonáció után a vegyi üzemet, kilométerekről látni a feketén gomolygó füstöt és a lángokat.

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Uwe Anspach

A ludwigshafeniek közül többen, főleg azok, akik az üzem környékén laknak, légzési nehézségekre panaszkodtak, több ilyen poszt is megjelent a Twitteren.

Azt egyelőre nem közölték, hogy milyen anyagok robbantak be, és az sem világos még, mi okozhatta a detonációt.

BASF: a világ legnagyobb vegyipari konszernje

A BASF (Badische Anilin- und Soda Fabrik, magyarul: Badeni Anilin- és Szódagyár) egy német vegyipari cég, amit több mint 150 éve alapítottak, székhelye Ludwigshafenben van. Méretét tekintve a legnagyobb vegyipari konszern a világon, 5 kontinensen, 80 országban több mint 390 termelési egységgel van jelen. 2015 végéig a vállalat több mint 122 ezer embert foglalkoztatott, csak Németországban 52 ezernél is többet. A cég elsősorban a vegyiparnak, az autóiparnak; az energetikai iparnak, a mezőgazdaságnak, valamint az építőiparnak termel. Több ipari területen is piac- és technológiai vezető. Világszerte 110 ezer szabadalmuk van.

Két éve már volt egy hasonló robbanás

2014. október 23-án egy munkás meghalt, tíz megsérült, és több ház megrongálódott, amikor berobbant a BASF gázkútja. Az akkori detonáció erejére jellemző, hogy az 57 kilométerre fekvő Karlsruhéban is hallották a robbanást, a helyén pedig egy 10 méter átmérőjű, 5-6 méter mély kráter maradt.