Szerszámládában utaztak a határsértők

Vágólapra másolva!
Szerbia felől a zöldhatáron keresztül, Bulgária felől pedig egy teherautó szerszámládájában megbújva próbáltak határsértők bejutni Romániába - közölte csütörtökön a román határrendőrség.
Vágólapra másolva!

Szerda este a Temes megyei Nagyszentmiklós közelében fedeztek fel a hőérzékelő kamerák 14 iraki és iráni migránst, akik a zöldhatáron átkelve, Szerbia felől léptek be illegálisan Romániába. Irataik nem voltak, azt állították, hogy Nyugat-Európába akarnak jutni. A határsértők ellen tiltott határátlépés gyanújával indult eljárás, és a két ország közötti visszafogadási egyezmény alapján várhatóan átadják őket a szerb hatóságoknak.

Ládába zárva

A calafati határátkelőnél csütörtök hajnalban egy Németországba tartó, török állampolgár által vezetett nyergesvontató szerszámosládájából került elő két szíriai migráns, akik elmondásuk szerint egy szófiai parkolóban bújtak el az "erre a célra kialakított" rejtekhelyen, és Németországba szerettek volna eljutni. Ellenük tiltott határátlépésért, a török teherautó-sofőr ellen pedig embercsempészésért indult eljárás.

Naponta fognak határsértőket

A román határrendőrség továbbra is csaknem napi rendszerességgel számol be határsértők elfogásáról a Szerbiával és Bulgáriával közös határszakaszon. Szerdán 29 iratok nélküli, magukat szíriaiaknak mondó határsértőt fogtak el a Temes megyei Öregfalunál (Pustinis) a szerb határszakaszon, előző nap pedig nyolc pakisztáni határsértőt Temesmóra (Moravita) térségében: mindannyian az éj leple alatt a zöldhatáron próbáltak átszökni.

Szintén kedden három afgán migráns hamisított lengyel személyazonossági iratokkal, vonaton próbált átkelni a román-magyar határon Kürtösnél (Curtici). A három húsz év alatti fiatalember előzőleg menedékjogi kérelmet nyújtott be a román hatóságokhoz, és azt állították, hogy fejenként ezer eurót fizettek egy ismeretlen bolgár állampolgárnak a hamis iratokért.

A román hatóságok augusztustól kezdődően csendőri alakulatok bevetésével erősítették meg a határőrizetet, szeptember végén pedig jelentős állománybővítést (több mint 750 új alkalmazott felvételét) jelentettek be a határrendőrségnél.