Elégedetten távozott Donald Trump első külföldi vendége

Horizontal This handout picture from Japan's Cabinet Secretariat released on November 18, 2016 shows Japan's Prime Minister Shinzo Abe (L) shaking hands with US President-elect Donald Trump in New York.
Abe voiced confidence on November 17 about Trump as
Kincstári mosoly és fura kézfogás a találkozó végén
Vágólapra másolva!
Abe Sindzó japán kormányfő megbízható vezetőnek tartja a múlt héten megválasztott amerikai elnököt, Donald Trumpot. A miniszterelnök azután nyilatkozott így, hogy csütörtökön délután mintegy másfél órás megbeszélést folytatott a leendő elnökkel a New York-i Trump-toronyban.
Vágólapra másolva!

A megbeszélést japán kérésre tartották: Abe Peruba tart, az ázsiai–csendes-óceáni csúcsértekezletre, és útját megszakítva állt meg New Yorkban. Személyesen is találkozni akart Trumppal, hogy felmérje: az elnökválasztási kampányban hangoztatottak valóban irányváltást jelenthetnek-e az amerikai Ázsia-politikában.

Az eszmecsere után Abe Sindzó nem kívánt a részletekről beszélni, mondván, hogy nem hivatalos, hanem csak informális tárgyalásról volt szó, de azt leszögezte: komoly embernek ismerte meg Donald Trumpot, akivel kialakítható a kölcsönös bizalmon alapuló viszony.

Kincstári mosoly és fura kézfogás a találkozó végén Forrás: AFP/Cabinet Secretary

"A megbeszélések bizonyították számomra, hogy felépíthető a bizalmi viszony" - fogalmazott újságíróknak a japán kormányfő. Donald Trumpot megbízható vezetőnek, a beszélgetést pedig "őszintének" és "meleg légkörűnek" nevezte, és leszögezte, hogy politikai szövetségek nem működhetnek bizalom nélkül.

Abe Sindzó kitért arra, hogy megállapodott a megválasztott elnökkel egy újabb találkozóban is, amikor mód és idő lesz a "mélyebb és szélesebb körű" eszmecserére. Arról azonban nem szólt, hogy erre mikor kerülhet sor. Tokióban azonban Aszó Taró pénzügyminiszter újságíróknak arról beszélt, hogy Japán szeretné még a januári elnöki beiktatás előtt megtartani a következő eszmecserét, jelezve ezzel, hogy az ország számára életfontosságú az Egyesült Államokhoz fűződő viszony.