Az új moldovai elnök visszavenné Basescu állampolgárságát

Vágólapra másolva!
Igor Dodon, Moldova elnöke kezdeményezni fogja, hogy vonják vissza Traian Basescu volt román elnök moldovai állampolgárságát. Dodon szerint Basescu esetében a hatóságok nem tartották be az állampolgárság megadásának procedúráját. Traian Basescu és felesége Dodon elnöki riválisa, Maria Sandu kampányában tette le az állampolgári esküt.
Vágólapra másolva!

Igor Dodon, Moldova megválasztott elnöke egy szerda esti moldovai televíziós műsorban kijelentette: beiktatása után azonnal kezdeményezi Traian Basescu volt román elnök és felesége moldovai állampolgárságának visszavonását - közölte az Agerpres román hírügynökség csütörtökön.

Basescu Dodon ellenfelét támogatta

A Moszkva-barát szocialista politikus november 13-án nyerte meg a moldovai elnökválasztást, beiktatása december 23-án lesz. Traian Basescu volt román elnök és felesége a választási kampányban, november 3-án tette le Chisinauban a moldovai állampolgársági esküt. A gesztussal Igor Dodon ellenjelöltjének, a Moldova Bukaresthez és az Európai Unióhoz való közeledését szorgalmazó Maria Sandunak a választási esélyeit próbálta növelni.

Dodon szerint nem tartották be a procedúrát

Igor Dodon szerdán kijelentette: a moldovai hatóságok Traian Basescu esetében nem tartották be az állampolgárság megadásának a procedúráját. Erre épül majd az állampolgárság megvonását kezdeményező beadvány.

"Ha Basescu a Moldovai Köztársaság állampolgára akar lenni, törvényesen kell az állampolgárságot megszereznie, úgy, ahogy az jár" - idézte az Agerpres a megválasztott államfő szavait.

Az egyesülés szószólója

A romániai politikában a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöki tisztségét betöltő Traian Basescu számít a Moldovával való egyesülés leghangosabb szószólójának. A PMP a szavazatok öt százalékát szerezte meg a vasárnap tartott romániai parlamenti választásokon. Basescu még elnöki mandátuma idején többször kijelentette: a NATO-hoz és az Európai Unióhoz való csatlakozás után Romániának a legfontosabb célja a Moldovával való egyesülés kell legyen.