Három bányarobbanás egy héten belül Kínában

Vágólapra másolva!
Egy robbanást követően 11 bányász rekedt a mélyben Kínában, ahol a múlt héten két hasonló robbanásban 53 bányász vesztette életét.
Vágólapra másolva!

A baleset hétfő éjjel történt a közép-kínai Hupej tartományban. A történtekről beszámoló Hszinhua helyi hírügynökség nem szolgált részletekkel a robbanás okáról. A rosszul szellőztetett bányákban egy kis szikra vagy nyílt láng is előidézhet robbanást.

Egy héten belül ez a harmadik bányaszerencsétlenség az országban,

ahol a legtöbb szenet bányásszák a világon, egyben itt használják fel a legnagyobb mennyiségben a felszínre hozott fűtőanyagot.

A hatóságok közölték, hogy a december 3-án Belső-Mongólia tartományban történt, 32 bányász halálával járó balesetet követően menesztették a bányabiztonságért felelős tisztviselőket. Egy másik helyszínen pedig, az észak-kínai Hejlungkiang tartományban, ahol 21 bányász vesztette életét, őrizetbe vették a bánya üzemeltetőit.

Kínában két éve,

2014-ben 931-en vesztették életüket bányaszerencsétlenségben,

ez a szám jóval kisebb a 2002-ben bekövetkezett halálesetekhez képest, akkor mintegy hétezer bányász lelte halálát munka közben. Régebben Kína vezette a bányászhalálok statisztikáját, az utóbbi években csökkent az effajta balesetek száma, mert viszonylag fejlettebbek a biztonsági berendezések, ugyanakkor jelentősen csökkent a szén iránti kereslet.