Feloszlatták a macedón parlamentet

HORIZONTAL diplomacy The leader of Macedonia's biggest opposition party SDSM, Zoran Zaev (C) talks to the media in Skopje on January 16, 2016. 
EU Commissioner Johannes Hahn said in press statement that the negotiations between the four biggest political
Zoran Zaev
Vágólapra másolva!
Feloszlatta magát szerda éjfélkor a macedón parlament, ezzel lehetővé vált, hogy június 5-én előre hozott választást tartsanak a balkáni országban. A legnagyobb ellenzéki párt azonban bejelentette: bojkottálni fogja a voksolást.
Vágólapra másolva!

A vesti.mk macedón hírportál beszámolója szerint a Zoran Zaev vezette ellenzéki Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SDSM) képviselői már azon a parlamenti ülésen sem vettek részt, amelyen Trajko Veljanovszki házelnök bejelentette a törvényhozás feloszlatását. Zoran Zaev úgy véli,

nincsenek meg a tisztességes és szabad választások feltételei,

amiért szerinte Nikola Gruevszki miniszterelnök a hibás, ezért pártja nem vesz részt a június 5-i megmérettetésen. Zaev korábban azt kérte a kormánytól, hogy korszerűsítse a választói névjegyzéket, reformálja meg a médiát, és ne gyakoroljon nyomást a sajtóra, ez azonban szerinte nem történt meg.

Zoran Zaev Forrás: AFP//Robert Atanasovski

Évek óta tart a válság

A macedón belpolitikai válság már a 2014-es választások után elkezdődött, amikor az ellenzék választási csalással vádolta meg Nikola Gruevszkit és a mögötte álló jobboldali koalíciót. Ez éleződött tovább tavaly év elején, miután a miniszterelnök államcsínnyel vádolta meg az SDSM elnökét.
Ezt követően Zoran Zaev közzétette Gruevszkinek és a kormány több magas rangú tisztségviselőjének illegálisan lehallgatott telefonbeszélgetéseit, amelyek a szociáldemokraták szerint azt bizonyítják, hogy a kormánypárti, jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) koalíció az elmúlt években több választáson is csalt, és törvényellenesen hallgatta le több mint 20 ezer ember telefonját. Szkopjéban emiatt

több tüntetést is szerveztek a kormány ellen,

a válságot pedig csak uniós közvetítéssel lehetett megoldani.

Gruevszki lemondott

Nemzetközi nyomásra végül tavaly júniusban megállapodást írt alá a négy legnagyobb macedón párt, köztük az ellenzéki is, majd április 24-re előre hozott választást írtak ki, bár ezt később június 5-re halasztották - ehhez volt szükséges a szkopjei parlament feloszlatása. A megállapodás részeként a majdnem tíz éve hatalmon lévő Gruevszki is lemondott.