Elkezdődött a tálibok offenzívája

Kabul, 2016. április 19. Katonák biztosítják az afgán védelmi minisztérium épületét, miután nagy erejű robbanás rázta meg Kabul központját 2016. április 19-én. Az amerikai nagykövetség közelében történt robbantásért feltehetően tálib fegyveresek a felelősek, akik a napokban jelentették be, hogy megkezdik tavaszi offenzívájukat. (MTI/EPA/Dzsavad Dzsalali)
Vágólapra másolva!
Nagy erejű robbanás történt kedden Kabul központjában, azon a környéken, ahol az amerikai nagykövetség található. Öngyilkos merénylő robbantott fel egy járművet. Legalább 28 ember meghalt, és 329 megsebesült - közölte az egészségügyi minisztérium.
Vágólapra másolva!

Civilek és afgán biztonságiak vannak a kedd reggeli kabuli robbantás áldozatok között. A 28 halálos áldozatot követelő merénylet célpontja a biztonsági erőknek az a szolgálata volt, amelyik a kormányzati tisztviselők épségéért felelős. Számos biztonsági hivatal található a környéken, köztük az afgán nemzetbiztonsági igazgatóság, a védelmi minisztérium, míg az elnöki palota néhány száz méterre van a detonáció helyszínétől. Asraf Gáni afgán elnök éles szavakkal ítélte el a terrormerényletet.

Beleremegtek a falak

Afgán katona harckészültségben, miután öngyilkos merénylő robbantott Kabul központjában Forrás: MTI/AP/Rahmat Gul

Helyszíni beszámolók szerint kifejezetten nagy erejű robbanás történt.

A detonációba beleremegtek a környékbeli épületek.

A lökéshullám következtében ablakok törtek ki. A robbantás után lövöldözés is kitört a helyszínen, beszámolók szerint gépfegyverek hangját lehetett hallani. Az öngyilkos merénylővel együtt érkező támadók és a biztonsági erők lőttek egymásra.

A tálibok vállalták

A robbanás helyszíne felett sűrű fekete füst gomolyog. Megszólaltak az amerikai nagykövetség szirénái is, de a külképviseleten azt mondták, hogy a robbanás náluk nem okozott bajt. Állítólag a NATO közelben található főhadiszállásán sem sérült meg senki.

Forrás: MTI/EPA/Dzsavad Dzsalali

A robbantásért a tálibok vállalták a felelősséget.

A BBC úgy tudja, hogy az afgán védelmi minisztérium is a közelben van. A tálibok egy hete jelentették be, hogy tavasszal hadjáratot kezdenek Afganisztánban.