Ismét választhat Katalónia

2016.01.03. 17:54

Nem támogatja Artur Mas újraválasztását Katalónia elnökévé a katalán parlament kisebbik függetlenségi pártja, a baloldali Népi Egység – jelentették be a párt vezető testületének tagjai vasárnapi sajtótájékoztatójukon, miután öt órán át tárgyaltak, majd kétszer is szavaztak a végső döntésükről. 

A Népi Egység (CUP) nem tudott döntést hozni arról, hogy a koalíciós társ jelöltjét el tudja-e fogadni. A választásokat még szeptemberben tartották, azóta nem tudtak megállapodást kötni a nyertes pártok. 

Artur Mas választási kampányrendezvényen beszél. A személye egyelőre gátja a megállapodásnakForrás: AFP/Lluis Gene

A Népi Egység támogatása nélkül az Artur Mast jelölő, a Spanyolországtól való elszakadást szorgalmazó Junts pel Sí (Együtt az igenért) párttömörülés nem tudja elnökké választani a politikust a katalán parlamentben, mert így nincs meg az ehhez szükséges 68 szavazat. 

A Népi Egységnek kifejezetten Artur Mas személyével szemben vannak fenntartásaik, egy másik jelöltet támogatnának a parlamenti voksoláskor. Amennyiben január 10-ig Katalóniának nem lesz megválasztott új elnöke, meg kell ismételni a választásokat. 

„A döntés nem zárja be az ajtót egy másik jelölt előtt” – mondta Sergi Saladié, a baloldali párt képviselője hozzátéve, hogy Artur Mas számára itt a lehetőség bizonyítani korábbi szavait, miszerint sosem állna a függetlenedési folyamat útjába. Gabriela Serra képviselő hangsúlyozta: ha meg kell ismételni a katalán parlamenti választásokat az a Junts pel Sí felelőssége lesz. 

Ennek ellenére a Junst pel Sí ragaszkodik a Katalóniát 2010 óta irányító Artur Mashoz, és eddig hallani sem akart új elnökjelöltről. 

Folyamatos tárgyalások

A pártok a szeptember 27-i katalán parlamenti választások óta folyamatosan tárgyaltak egymással, a karácsonyi ünnepek előtt a Junt pel Sí egy megállapodástervezetet hozott nyilvánosságra, amelybe a Népi Egység számára fontos több elképzelést foglalt bele, ezzel engedményeket téve a pártnak Artur Mas támogatásáért cserébe.

A Népi Egység több mint 3000 küldöttje a múlt hétvégén vitatta meg az elképzelést, és próbált döntést hozni arról, hogy támogassák-e vagy sem Artur Mast. A több mint 12 órányi vita és több szavazás sem hozott egyértelmű eredményt, a voksolás utolsó köre döntetlen lett 1515 igen és 1515 nem szavazattal. Ezután határoztak úgy, hogy a végső döntést rábízzák a párt politikai vezető testületére.

Amennyiben január 10-ig Katalóniának nem lesz megválasztott új elnöke, meg kell ismételni a választásokat. Erre a választási törvényben előírt határidők alapján márciusban kerülhet sor. Ahhoz, hogy ezt elkerüljék, a Junts pel Sí-nek egy héten belül új jelöltet kell javasolnia az elnöki posztra, akit a parlamentnek is el kell fogadnia.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK