Orvosi műszereket lopott lengyel kórházakból a kolumbiai drogmaffia

2016.01.05. 20:59

Testüregek vizsgálatára használt endoszkóp műszereket loptak  a lengyelországi kórházakban kolumbiai állampolgárok. A mintegy 117 millió forintnak megfelelő értékű felszerelést feltehetően kábítószerkartellek használják majd csempésztevékenységre.

Az utóbbi időben a krakkói kórházakból 8, a wroclawi kezelőkből pedig 11 ilyen műszert loptak el. A rádió értesülései szerint hasonló esetek Németországban és Csehországban is történtek. 

Az RMF FM lengyel kereskedelmi rádió meg nem nevezett forrásait idézve arról számolt be: a lopott műszerek segítségével a maffia valószínűleg a csempészek hasüregébe ülteti be, illetve onnan juttatja ki a kábítószert.  A felszerelés egy részét feltehetően máris az óceánon túlra vitték, a többi műszer Európa területén maradt. 

A drogot feltehetően lenyelik a drogfutárok. Bár vannak alternatív lehetőségek is (Képünk illusztráció)Forrás: AFP

Az ügyben a krakkói fellebbviteli ügyészség már korábban indított nyomozást, hétfőn azonban az RMF FM-nek a lengyel sajtó által széleskörűen idézett értesülései szerint a Krakkó székhelyű  kis-lengyelországi Vajdaságban a rendőrség öt kolumbiai állampolgár - négy férfi és egy nő - nyomára bukkant, akik korábban a meglopott kórházak közelében tartózkodtak.

A nyomozók először a mobiltelefonjaikat lokalizálták, majd egy, a gyanúsítottak részvételével történt kisebb közúti baleset során felvették az adataikat, és az így azonosított személyeket egyelőre szabadon engedték.