Isztambuli robbantás: újabb négy embert vettek őrizetbe

2016.01.13. 19:32

Négy további személyt őrizetbe vettek szerdán a török hatóságok az előző napi isztambuli öngyilkos merénylettel kapcsolatban - közölte Ahmet Davutoglu miniszterelnök.

A török kormányfő sajtótájékoztatóján arról is beszélt, hogy a támadás tizenöt sérültjéből hatan még mindig kórházi ellátásban részesülnek.

A nap folyamán először orosz forrás közölte nem hivatalosan, hogy a törökországi Antalyában három orosz állampolgárt fogtak le, akiknek közük lehet a merénylethez.

Az első hivatalos bejelentést később Efkan Ala török belügyminiszter tette egy sajtótájékoztatón. Elmondása szerint a hatóságok egy embert vettek őrizetbe. Szerdán összesen öt személyt állítottak elő.

Ahmet Davutoglu török miniszterelnök (k) és Thomas de Maiziere német belügyminiszter a terrortámadás sebesültjét látogatja meg egy isztambuli kórházbanForrás: MTI/EPA/Török miniszterelnöki/Hakan Göktepe

Törökország meggyengítése a cél?

Egy magyar szakértő szerint nem Németország, hanem Törökország volt az isztambuli terroristák fő célpontja, gazdaságilag akarhatták nehéz helyzetbe hozni az országot. Egeresi Zoltán egyetemi oktató szerint ha az orosz szankciók mellet még az is sújtja Törökországot, hogy elterjed, nem biztonságos, akkor a turisták - akiknek jelentős része nyugat-európai - más úti célt választhat.

Nem meglepő, hogy előkerült az "orosz szál" a történetben - mondta -, mert az Iszlám Állam oldalán mintegy háromezer orosz harcol, többnyire kaukázusi muszlimok Csecsenföldről és Dagesztánból, akik Törökországban szervezkedhetnek.

Tíz halott a merényletben

Kedden öngyilkos merénylő robbantotta fel magát az Isztambul történelmi belvárosában található Sultanahmet téren. A támadásért Törökország az Iszlám Államot tette felelőssé. A hivatalos adatok szerint a robbantásban tíz ember, köztük nyolc német és egy perui állampolgár meghalt, tizenöten pedig megsebesültek. 

Orosz hivatalos adatok szerint az országból 2719 állampolgár csatlakozott az Iszlám Állam dzsihádistáihoz Szíriában, közülük 160-an meghaltak, 73 hazatérőt vizsgálnak, és 36-an vannak letartóztatásban.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK