Timosenko szerint egymillió dollárt ér egy ukrán képviselő

Diplomáciai vihart kavart Orbán kárpátaljai autonómiára tett kijelentése, Arszenyij Petrovics Jacenyuk ukrán miniszterelnök
WASHINGTON, DC - MARCH 12: Ukraine Prime Minister Arseniy Yatsenyuk speaks at a news conference at the Atlantic Council on March 12, 2014 in Washington, DC. Yatsenyuk was in Washington to discuss the current situation of the Russian military intervention in the Crimea area. T.J. Kirkpatrick/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Nem vett részt elég képviselő a szavazáson, ezért bukott el az ukrán kormány elleni bizalmatlansági szavazás. Rossz nyelvek szerint Petro Porosenko elnök keze van a dologban.
Vágólapra másolva!

Julija Timosenko volt kormányfő nem kevesebbet állít, mint hogy az elnök emberei kerek egymillió dollárt osztogattak fejenként a képviselőknek, hogy ne legyenek jelen a szavazásnál.

Korábban ugyanis még 339 honatya tartózkodott a Ráda üléstermében, akik közül 247-en adtak elégtelent Arszenyij Jacenyuk kormányának, pár perccel később azonban már csak 236 képviselő vett részt a bizalmatlansági indítványról szóló szavazásban.

Így hiába voksolt a többségük– 194 képviselő – a kormány menesztésére, a várakozásokkal ellentétben nem sikerült megszerezni a többséget a 450 fős törvényhozásban.

Ezúttal nem verekedtek, csak nem szavazták meg a bizalmatlansági indítványt Forrás: AFP/Sergei Supinsky

Egy időre megúszta

Bárhogy is történt, Jacenyuk – akinek a népszerűségi indexe már nem is mérhető egész számokban – őszig biztonságban érezheti magát, Ukrajnában ugyanis egy parlamenti ülésszak alatt csak egyszer kerülhet napirendre bizalmatlansági indítvány.

Őszig pedig a kormányfő elfogadtathatja a további, már beharangozott népszerűtlen megszorító intézkedéseket, például az áramtarifa újabb drasztikus emelését. A Nemzetközi Valutaalap is mielőbbi adóemeléseket sürget a beígért kölcsönök folyósításának fejében.

Az ukránok pedig csak kapkodják a fejüket a fogyasztói árak rakétagyorsaságú emelkedése láttán, és aggódva számolgatják a fél markukban is elférő jövedelmüket.

Őszig megúszta Forrás: AFP/T.J. Kirkpatrick