Timosenko szerint egymillió dollárt ér egy ukrán képviselő

2016.02.17. 09:14

Nem vett részt elég képviselő a szavazáson, ezért bukott el az ukrán kormány elleni bizalmatlansági szavazás. Rossz nyelvek szerint Petro Porosenko elnök keze van a dologban.

Julija Timosenko volt kormányfő nem kevesebbet állít, mint hogy az elnök emberei kerek egymillió dollárt osztogattak fejenként a képviselőknek, hogy ne legyenek jelen a szavazásnál.

Korábban ugyanis még 339 honatya tartózkodott a Ráda üléstermében, akik közül 247-en adtak elégtelent Arszenyij Jacenyuk kormányának, pár perccel később azonban már csak 236 képviselő vett részt a bizalmatlansági indítványról szóló szavazásban.

Így hiába voksolt a többségük– 194 képviselő – a kormány menesztésére, a várakozásokkal ellentétben nem sikerült megszerezni a többséget a 450 fős törvényhozásban.

Ezúttal nem verekedtek, csak nem szavazták meg a bizalmatlansági indítványtForrás: AFP/Sergei Supinsky

Egy időre megúszta

Bárhogy is történt, Jacenyuk – akinek a népszerűségi indexe már nem is mérhető egész számokban – őszig biztonságban érezheti magát, Ukrajnában ugyanis egy parlamenti ülésszak alatt csak egyszer kerülhet napirendre bizalmatlansági indítvány.

Őszig pedig a kormányfő elfogadtathatja a további, már beharangozott népszerűtlen megszorító intézkedéseket, például az áramtarifa újabb drasztikus emelését. A Nemzetközi Valutaalap is mielőbbi adóemeléseket sürget a beígért kölcsönök folyósításának fejében.

Az ukránok pedig csak kapkodják a fejüket a fogyasztói árak rakétagyorsaságú emelkedése láttán, és aggódva számolgatják a fél markukban is elférő jövedelmüket.

Őszig megúsztaForrás: AFP/T.J. Kirkpatrick

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK