Vannak még német bűnözők is Berlinben

Supporters of Germany's anti-Euro Alternative Fuer Deutschland (AFD - Alternative for Germany) Party display a placard during an AFD election rally before the European Parlament elections, in front of Cologne's cathedral on April 26, 2014. The European Parliament elections take place on May 22 - 25, 2014. AFP PHOTO / JOHN MACDOUGALL
Vágólapra másolva!
A zsebtolvajlások 86 százaléka köthető külföldiekhez Berlinben, a betöréseknek pedig a 48,5 százaléka. A számok riasztóak, és ezeket előszeretettel hangoztatják a bevándorlásellenes szervezetek, például a Pegida vagy az AfD. Egy alaposabb vizsgálat után azonban egészen más kép rajzolódik ki.
Vágólapra másolva!

A lopás miatt őrizetbe vett külföldiek száma Berlinben 2015-ben jócskán túlszárnyalta a német zsebtolvajokét. Az előállítottak között a külföldiek aránya elérte a 86,7 százalékot – derül ki a bűnügyi statisztikából. Az ilyen és ehhez hasonló részadatokat ragadják ki előszeretettel a bevándorlásellenes mozgalmak, mint a Pegida vagy az Alternatíva Németországnak (AfD) párt – írja a Zeit.

Több a német bűnöző

A szilveszteri támadások után egyre többen követelték, hogy a hatóságok hozzák nyilvánosságra az elkövetők származását. Az országos statisztika idén májusra várható, de a tartományi és nagyvárosi adatok már a héten elérhetőek.

A számok azonban nem igazolják a jobboldali populistákat.

Berlinben 2015-ben az összes bűnelkövető 37 százalékáról derült ki, hogy nem német állampolgár, a fennmaradó 63 százaléknyi bűnöző épp a németek közül került ki. Hannoverben hasonló a megoszlás a német és külföldi bűnözők között. Tavaly az őrizetbe vettek közül 41,4 százalék volt a külföldiek aránya.

A számok nem igazolják a bevándorlásellenes érzelmeket Forrás: AFP/Markus Boehm

A külföldiek vezetnek

Nem vádolhatjuk azonban csúsztatással sem az AfD-t, sem a Pegidát, amikor azt állítják, hogy emelkedik a külföldiek által elkövetett bűncselekmények száma. 2014-ben az őrizetbe vettek között 33,5 százalék külföldi volt, tavaly viszont már 37 százalék.

A német fővárosban elkövetett bűncselekmények közül egyedül a zsebtolvajlásban kiemelkedően magas a külföldiek aránya.

A zsebtolvajlások 86,7 százalékát nem német állampolgárok követték el.

A lakásbetörések terén viszont közel kiegyenlített az arány a németek és a külföldiek között. Berlinben a betörések 48,5 százaléka köthető nem német állampolgárhoz.

Berlinben kiugróan sok külföldit vettek őrizetbe zsebtolvajlás miatt Forrás: NurPhoto/Wassilios Aswestopoulos/NurPhoto/Wassilios Aswestopoulos

Nem egyenlő a menekülttel

A szövetségi bűnügyi hivatal (LKA) azonban figyelmeztet, hogy a külföldi állampolgár nem összekeverendő a menekültekkel. A menedékkérők mellett külföldinek számítanak a német igazságszolgáltatás előtt például a cserediákok, a kamionsofőrök és a turisták is. A 3,5 milliós lakosú német fővárosban évente közel nyolcmillió külföldi turista fordul meg. Az LKA a saját jelentésében hangsúlyozta, hogy

„Meg kell különböztetni emellett a bűnelkövetőt a gyanúsítottól. Az őrizetbe vettek mindössze átlagosan egyharmadát ítélik el, vagyis a többségükről kiderül, hogy ártatlan” – fűzte hozzá a hivatal, amely a statisztikát kizárólag a gyanúsítottak száma alapján állította össze.

Az AFD a kölni szexuális támadásokkal kampányolt a tartományi választások előtt Forrás: AFP/Thomas Kienzle

Profitálnak a menekültekből

Bár a számok nem igazolják a populista AfD felvetését, miszerint a menekültekkel együtt a bűnözési ráta is nő, a félelemkeltés jól hozott a populista párt konyhájára. A bevándorlásellenes kampányaival egyre nagyobb sikereket ér el.

A 2013 tavaszán alakult párt a menekültszám rohamos növekedésével folyamatosan növelni tudta támogatottságát. A tavaly nyári menekülthullám kimondottan kedvezett a párt felfelé ívelésének, a júniusi 5 százalékról 9 százalékra tornászta fel magát.

A kölni események újabb lökést adtak a bevándorlásellenes hangulatnak, és a párt támogatottsága idén januárra 2 százalékpontot izmosodott.

A márciusi 13-i tartományi választási eredményeket egyenesen áttörésként értékelte a német média az AfD történetében.

A rekorderedményt Szász-Anhalt tartományban zsebelte be, ahol 20 százalékos támogatottságra tett szert. A jövőre esedékes észak-rajna-vesztfáliai tartományi választásokra már két számjegyű eredményt tűzött ki célul a párt. Ez azért is lenne mérföldkő a szélsőjobboldalnak, mert eddig csak Kelet-Németországban sikerült átütő eredményt produkálnia.