Navracsics: Szerdán tárgyal a Bizottság a merényletekről

Brüsszel belváros
Emergency services take care of wounded people outside the Maalbeek metro station in Brussels on March 21, 2016 after a blast at this station located near the EU institutions. Belgian firefighters said at least 21 people had died after "enormous" blasts rocked Brussels airport and a city metro station today, as Belgium raised its terror threat to the maximum level. / AFP / Marija IVONINAITE
Vágólapra másolva!
Szerdán tárgyal az Európai Bizottság a brüsszeli merényletekről – közölte az Origóval Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa. A politikus egész nap az Európai Bizottság épületében volt, biztonsági okok miatt ugyanis csak délután hagyhatta el.
Vágólapra másolva!

„Amikor a robbantások híre eljutott hozzám, akkor már bent voltam a munkahelyemen, az Európai Bizottság központi épületében. Rögtön lezárták a környéket, a metrók elleni, maalbeeki támadás ugyanis itt volt a közelben" – mondta az Origónak Navracsics Tibor uniós biztos.

Navracsics Tibor uniós biztos Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

A politikus és a vele dolgozó stáb azon tagjai, akik már beértek a munkahelyükre, egészen délután fél hatig nem hagyhatták el az Európai Bizottság épületét. A politikus elmondta, hogy aggódtak a kollégákért, mert a robbantások a reggeli csúcsidőben történtek.

„Brüsszelben a többség fél kilencre-kilencre megy a munkahelyére, így

Hívást kezdeményezni sokáig nem lehetett, Navracsics Tibor szerint viszont nem biztos, hogy leárnyékolták a környéket, mert SMS-ben tudtak kommunikálni.

A kedd reggeli brüsszeli merényletekben 34-en haltak meg, és több mint 130-an megsérültek Forrás: AFP/Marija Ivoninaite

Navracsics Tibor elmondta, hogy az Európai Bizottság a szerdai ülésén tárgyal majd a brüsszeli merényletekről. „Jósolni nem tudok, de ahogyan látom, a közhangulat eltolódott egy sokkal szigorúbb szabályozás felé" – fogalmazott, hozzátéve, hogy az elmúlt időkben az Európai Bizottság kommunikációjában is egyre hangsúlyosabb elemmé vált a külső határok védelme. „Hogy ez erősödni fog-e, nem tudom" – tette hozzá.

Navracsics Tibor szerint elegendő lehet a magyar kormány lépése, amely szerint megemelték a terrorkészültséget, miután Magyarország továbbra sem szerepel a kiemelt célpontok listáján.