Terrortámadásra készültek a belga miniszterelnöki hivatal ellen

Horizontal Belgian Prime Minister Charles Michel attends a plenary session of the Chamber at the federal Parliament, in Brussels, on March 24, 2016. 
It's the first session after suicide bombing attacks of terrorists on March 22nd in Zaventem airport and
Charles Michel, belga miniszterelnök.
Vágólapra másolva!
A belga kormányfői hivatal épületét ábrázoló fényképekre és tervrajzokra bukkantak a hatóságok azon a számítógépen, amelyet az előző heti brüsszeli merényletek elkövetőinek búvóhelyén találtak.
Vágólapra másolva!

A L'Echo című belga napilap "megbízható forrásokra" hivatkozva arról számolt be, hogy a merénylők búvóhelyén megtalált számítógépen információk voltak a miniszterelnöki szolgálati lakásról, amely az amerikai nagykövetség közelében található. Arra a következtetésre jutottak, hogy a terroristák támadásra készülhettek a belga kormányfő ellen. A számítógép tartalmának elemzésében az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szakértői is részt vesznek a helyi lapok értesülései szerint. A hatóságok megerősítették a biztonsági intézkedéseket az érintett épületeknél.

Charles Michel belga miniszterelnök is célpont lehetett Forrás: AFP/Nicolas Maeterlinck

Robbanóanyagot találtak

A merénylők búvóhelyeként szolgáló lakásban megtalálták az Iszlám Állam dzsihádista szervezet zászlaját, illetve egy szögekkel és csavarokkal teli robbanószerkezetet. A múlt kedden elkövetett brüsszeli terrortámadásokban a legfrissebb összesítések szerint 32 ember vesztette életét, és mintegy 340-en megsebesültek.

Zárva tart a repülőtér

Szerdán is zárva tart a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtér, egyelőre nem tudni, hogy mikor nyitják meg újra a forgalom előtt a légikikötőt. A repülőteret üzemeltető vállalat igazgatója kedden még azt mondta, hogy a tesztüzem eredménye szerint a repülőtér szerdán 20 százalékos kapacitással megkezdi működését, és újra fogad gépeket. Közölte azt is, hogy a repülőtér működésének teljes helyreállítása hónapokig is eltarthat.

Biztonságiak a Zaventem repülőtér felé vezető úton Forrás: AFP/Filip De Smet

Átirányítják a gépeket

Az előző héten elkövetett terrortámadások után lezárták a füstölgő, helyenként rommá zúzott repülőteret és az oda vezető utakat, valamint törölték az összes járatot. A merényletek miatt a belga fővárosba tartó repülőgépeket Amszterdamba, Liége-be és más városok repülőtereire irányították át.