Terrortámadásra készültek a belga miniszterelnöki hivatal ellen

2016.03.30. 12:20

A belga kormányfői hivatal épületét ábrázoló fényképekre és tervrajzokra bukkantak a hatóságok azon a számítógépen, amelyet az előző heti brüsszeli merényletek elkövetőinek búvóhelyén találtak.

L'Echo című belga napilap "megbízható forrásokra" hivatkozva arról számolt be, hogy a merénylők búvóhelyén megtalált számítógépen információk voltak a miniszterelnöki szolgálati lakásról, amely az amerikai nagykövetség közelében található. Arra a következtetésre jutottak, hogy a terroristák támadásra készülhettek a belga kormányfő ellen. A számítógép tartalmának elemzésében az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szakértői is részt vesznek a helyi lapok értesülései szerint. A hatóságok megerősítették a biztonsági intézkedéseket az érintett épületeknél. 

Charles Michel belga miniszterelnök is célpont lehetettForrás: AFP/Nicolas Maeterlinck

Robbanóanyagot találtak

A merénylők búvóhelyeként szolgáló lakásban megtalálták az Iszlám Állam dzsihádista szervezet zászlaját, illetve egy szögekkel és csavarokkal teli robbanószerkezetet. A múlt kedden elkövetett brüsszeli terrortámadásokban a legfrissebb összesítések szerint 32 ember vesztette életét, és mintegy 340-en megsebesültek.

Zárva tart a repülőtér

Szerdán is zárva tart a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtér, egyelőre nem tudni, hogy mikor nyitják meg újra a forgalom előtt a légikikötőt. A repülőteret üzemeltető vállalat igazgatója kedden még azt mondta, hogy a tesztüzem eredménye szerint a repülőtér szerdán 20 százalékos kapacitással megkezdi működését, és újra fogad gépeket. Közölte azt is, hogy a repülőtér működésének teljes helyreállítása hónapokig is eltarthat.

Biztonságiak a Zaventem repülőtér felé vezető útonForrás: AFP/Filip De Smet

Átirányítják a gépeket

Az előző héten elkövetett terrortámadások után lezárták a füstölgő, helyenként rommá zúzott repülőteret és az oda vezető utakat, valamint törölték az összes járatot. A merényletek miatt a belga fővárosba tartó repülőgépeket Amszterdamba, Liége-be és más városok repülőtereire irányították át.