Már a kvótarendszer részletein dolgoznak Brüsszelben

Spielfeld, 2016. február 16. Szlovéniából érkezett illegális bevándorlók egy drótkerítés mögött a stájerországi Spielfeldben 2016. február 16-án. Ausztria a menekültek szabályozott áthaladása érdekében beléptetési rendszert létesített az osztrák-szlovén határállomás ausztriai oldalán. (MTI/EPA/Christian Bruna)
Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság két tervet mutatott be szerdán az uniós menekültrendszer megreformálására. Az egyikkel bevezetnék az automatikus, kvóták szerinti menekültelosztást.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság igazságosabb menekültügyi rendszert javasol, ami azt jelenti, hogy alaposan felülvizsgálják a hatályban lévő szabályozást - közölte Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke szerdai brüsszeli sajtótájékoztatóján. A szervezet a dublini rendeletet vizsgálja felül.

Két terv is van.

Az egyik, hogy az EU megtartja az érvényben lévő szabályozást, de lehetőséget biztosít a sok menekültről gondoskodó tagállamoknak, hogy segítséget kérjenek a menekültek elosztásában.

A másik javaslat szerint központilag, automatikusan osztanák el a menedékkérőket az uniós tagállamok között egy állandó mechanizmus alapján - mondta Frans Timmermans.

Menekültek a kerítés mögött Spielfeldben Forrás: MTI/EPA/Christian Bruna

A dublini rendszer arra épült, hogy az Európai Unió területére lépő menekülteket vissza lehet küldeni abba a tagállamba,

ahová eredetileg érkeztek.

A magyar kormány az Európai Unión belül ellenzi a kvótarendszer bevezetését. Orbán Viktor február 24-én népszavazást jelentett be a kvótarendszerről. A Nemzeti Választási Bizottság jóváhagyta a kormány kérdését, de azt az ellenzéki Párbeszéd Magyarországért párt képviselője megtámadta a Kúrián.