Brüsszel: Aki nem akar menekülteket, fizessen!

2016.05.04. 13:38

Minden elutasított menekült után 250 ezer eurót kellene fizetniük azoknak a tagállamoknak, amelyek elutasítják a kötelező menekültkvótákat. Ez egyelőre egy terv, a fejpénz ötletét az Európai Bizottság hozta nyilvánosságra. 

A bizottság "szolidaritási hozzájárulásnak" hívja, de egyfajta bírságként is felfogható az az összeg, amit a menekültkvótákat elutasító tagállamoktól hajtana be az Európai Bizottság. Egyelőre még csak terv, hogy menekültenként 250 ezer euró (77,7 millió forint) fejében tagadhatnák meg ideiglenesen az uniós tagállamok, hogy részt vegyenek a menekültek automatikus elosztásában – derül ki az Európai Bizottság által szerdán elfogadott javaslatból. 

Segíteni kell

Az Európai Bizottság bevezetné az "automatikus szolidaritást" 0 mondta Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke a La Repubblica című olasz napilapnak szerdán. Az egyelőre tervezés alatt álló rendszer úgy működne, hogy amint egy országba menekültáradat érkezik, a menedékkérőket előre megszabott 

kvóták szerint osztják el az Európai Unió egész területén. 

"A mi javaslatunk az, hogy aki nem akar, vagy nem képes szolidaritásra a migránsok rá eső részének a befogadásával, segítse azokat az országokat, amelyeknek el kell szállásolniuk őket a befogadást segítő pénzügyi csomaggal" – tette hozzá Timmermans. 

Magyarország kormánya nem akar kötelező kvótákat az EU-ban, ezt a döntést pedig népszavazással erősíttetné meg. A referendumot akár már ősszel megtarthatják az országban. Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök a tervezet hivatalos bemutatása előtt azt írta a Twitteren, hogy Csehország továbbra is ellenzi a menekültek kvóták szerinti elosztását, és a menekültek befogadásának elutasítása esetén esetleg bevezetendő büntetéseket is. 

Frans Timmermans nem tagadta, hogy fizettetnének a kvótát elutasító államokkalForrás: AFP/Martijn Beekman

Frans Timmermans az osztrák–olasz határon található Brenner-hágóról is nyilatkozott az olasz lapnak, ahol Ausztria június elsejétől többek között forgalomlassítással tervezi szigorítani az ellenőrzést, Frans Timmermans kijelentette, jelenleg semmi nem utal arra, hogy a Brenner-hágónál a migránsáradat problémát okozna.  

Úgy fogalmazott, a Brenner-hágó és a balkáni migráció összehasonlíthatatlan egymással, az osztrák határzár hátterében 

nem tények, hanem érzelmek állnak". 

"Nem látok jelenleg semmilyen elemet amely az Ausztria és Olaszország közötti határ lezárását igazolná" - fogalmazott Frans Timmermans. 

"Célunk a schengeni övezet helyreállítása az év végére" – nyilatkozta, hozzátéve, hogy ehhez azonban a balkáni határokon való ellenőrzés szükséges, mivel Görögország külső határainak ellenőrzése továbbra is "hiányos".  

Menekültek Lampedusa kikötőjébenForrás: MTI/EPA/Ettore Ferrari

A politikus hangsúlyozta, hogy az Európai Bizottság júniusban ad választ az Olaszország által kidolgozott Migration Compact nevű migrációs javaslatcsomagra. Ez többek között megállapodásokat szorgalmaz a kiinduló országokkal az Európába érkező, de itt menekültkérelemre nem jogosult emberek visszatoloncolására. 

A Corriere della Sera értesülései szerint az Európai Bizottság az olasz Migration Compact finanszírozására "belépési adó" vagy 

vízumdíj bevezetését tanulmányozza. 

A schengeni övezetbe belépő nem EU-állampolgárok fejenként 50 eurót fizetnének. Egy másik javaslat szerint az EU-ba harmadik országból repülővel érkezők a repülőjegy megvásárlásakor fejenként tíz euró belépési adót fizetnének.

Marad az ellenőrzés

További legfeljebb hat hónapig fenntarthatják a határellenőrzést az osztrák hatóságok az osztrák–magyar és az osztrák–szlovén határon – derült ki az Európai Bizottság által szerdán Brüsszelben elfogadott javaslatból.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK