A foci-Eb elleni merénylettel fenyegetődzött egy iszlamista

2016.06.14. 15:00

"Temetőt fogunk csinálni a labdarúgó-Eb-ből" - állítólag ezt mondta Facebookra kiposztolt videójában az a férfi, aki keddre virradó éjszaka a Párizstól mintegy ötven kilométerre fekvő Magnanville településen halálra késelt egy francia rendőrparancsnokot, majd túszul ejtette és meggyilkolta annak feleségét.

Larossi Abballa újabb merényletekre szólított fel a közösségi oldalakon - a Facebook mellett a Twitteren is -, mielőtt a kommandósok végeztek vele. 

David Thomson, a külföldre sugárzó francia közszolgálati rádió, az RFI terrorizmussal foglalkozó újságírója szerint a 13 perces felvételt 98-an nézték meg a Facebookon, mielőtt a rendőrség 11 órával a kiposztolás után törölte. 

A 25 éves Larossi Abballa hétfőn megölt egy rendőrparancsnokot és annak feleségétForrás: AFP/Str

 A radikalizmusa miatt megfigyelt 25 éves férfi nagyon nyugodt és mosolygós azon a felvételen, amelyet néhány perccel a gyilkosságok után a rendőr házaspár lakásában töltött fel a Facebookra. 

Davis Thomson szerint az elkövető előre megírt szöveget olvasott fel, amelyben újabb merényletekre szólított fel. A Mohamed Ali néven nyitott Twitter-oldalán pedig hűséget fogadott Abu Bakr al-Bagdadinak, az Iszlám Állam dzsihadista szervezet vezetőjének, majd a muzulmánoknak azt üzente, hogy "kötelező a dzsihád, mert az védelmi jellegű" - mondta a francia újságíró. 

Az áldozatok házában - az életben hagyott hároméves gyerek jelenlétében - készült felvételen Larossi Abballa azt mondja, hogy "megölt egy rendőrt és a feleségét". Majd rendőrök, újságírók, közéleti személyiségek, börtönőrök és rapperek elleni merényletekre szólít fel, tucatnyi ismert embert néven nevezve. 

"Temetőt fogunk csinálni az Eb-ből" - mondta az elkövető a négy nappal ezelőtt kezdődött franciaországi labdarúgó-Európa-bajnokságra utalva. Ezek után arra kérte 160 követőjét és mindenekelőtt az Iszlám Államhoz kötődő "kapcsolatait", hogy tegyék közzé: magára vállalta a támadást. Ezzel magyarázható a francia újságíró szerint az, hogy az Amak iszlamista ügynökség, amely az orlandói mészárlást is az Iszlám Állam akciójának nevezte, azt állította, hogy az ő harcosuk ölte meg a Magnanville közelében fekvő Les Mureaux rendőrfőnök-helyettesét és feleségét.

Larossi Abballa egyébként az áldozatairól is tett ki felvételeket a Facebookra. A Le Monde című francia napilap kommentárja szerint Larossi Abballa az a típusú potenciális terrorista, amelyet a legnehezebb kivédeni, miközben a teljes francia rendőrség és terrorelhárítás az Eb biztosítására koncentrált. A rendőrség tartott attól, hogy a puha, azaz kevésbé védhető célpontok nagy kockázatnak vannak kitéve a torna alatt. 

A feltételezett elkövető hétfő este támadt a 42 éves helyi rendőrparancsnokra, amikor az éppen be akart menni a házába. Miután a támadó kilenc szúrással megölte a civil ruhás férfit, annak feleségével és gyerekével együtt elbarikádozta magát a családi házban. A rendőrség elitalakulatai 15 percen belül kiszálltak a helyszínre, és tárgyalásokba bocsátkoztak a férfival, az alkudozás több mint két órán át tartott. Miután a tárgyalások nem vezettek eredményre, a különleges egységek behatoltak az épületbe, az elkövetőt agyonlőtték, és a rendőr feleségének holttestére bukkantak. A férfi az Iszlám Állam terrorszervezetre hivatkozott a túsztárgyalások során. Szemtanúk arról számoltak be a nyomozóknak, hogy a parancsnokra mért támadáskor "Allah akbar" kiáltást hallottak. 

A 25 éves, francia állampolgárságú Larossi Abballát hét társával együtt 2011-ben letartóztatták, mert iszlám harcosokat toborzott és közvetített Pakisztánba. Terrorcselekmény előkészítésében való bűnrészesség miatt három év börtönbüntetésre ítélték, amelyből két és fél év volt letöltendő.

Szabadulása óta - radikalizmusa miatt - a terrorelhárítók megfigyelése alatt állt, érintett volt egy szíriai dzsihadista hálózat elleni nyomozásban is, telefonját lehallgatták, de a rendőrség nem észlelt arra utaló jeleket, hogy azonnali terrortámadásra készülne. Korábban köztörvényes bűncselekmények miatt is elítélték.