Megtalálták a május közepén a tengerbe zuhant egyiptomi utasszállító maradványait. A kutatócsapat most térképet készít a roncsok a pontos helyéről.

Megtalálták a múlt hónapban 66 emberrel a fedélzetén a Földközi-tengerbe zuhant EgyptAir utasszállító roncsait - jelentették be a szerencsétlenséget vizsgáló egyiptomi bizottság illetékesei.

Az EgyptAir Kairóba tartó járata május 19-én zuhant a tengerbeForrás: AFP/Andras Soos

A bizottság szerda késő este kiadott közleményében azt írta, az egyiptomi kormány által a lezuhant utasszállító feketedobozainak és roncsainak felkutatásával megbízott egyik hajó lokalizálta a repülőgép maradványainak több helyszínét, és elküldték a roncsokról készült első felvételeket a testületnek.

Hozzátették, a kutatásban részt vevő csapat és a hajón tartózkodó szakértők térképet készítenek arról, pontosan hol találhatók a roncsok.

Fény derülhet a rejtélyre

Azt egyelőre nem tudni, a repülőgép mely részeit találták meg, és azt sem, hogy a közelben lehetnek-e a feketedobozok.

Már korábban találtak maradványokat, de a feketedobozok még nem kerültek előForrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Egyptian Armed Forces / Handout

Egy nappal ezelőtt a bizottság illetékesei közölték, hogy már csak június 24-ig bocsát ki jeleket a repülőgép két feketedoboza, a pilóták beszélgetéseit és a repülési adatokat rögzítő berendezések.

A roncsok megtalálásával és a feketedobozok esetleges lokalizálásával kideríthetővé válna, miért zuhant a tengerbe az EgyptAir utasszállítója.

Nem zárták ki a terrortámadást

A roncsokra bukkanó John Lethbridge francia mélytengeri kutatóhajó, amely 6000 méteres mélységig képes lemerülni és amelyet egy, a feketedobozok nagy mélységből történő lokalizálására és kiemelésére alkalmas tengeralatti robottal is felszereltek, június 9-én csatlakozott a kutatócsoporthoz.

Az eddigi ismeretek szerint röviddel azelőtt, hogy az MS804-es járat végleg eltűnt a radarok képernyőjéről, közel három percen keresztül vészjelzéseket adott le, mivel füstöt észleltek a fedélzeten. A vizsgálatot végző hatóságok eddig nem zárták ki annak eshetőségét, hogy terrortámadás történt, és azt sem, hogy műszaki hiba okozta a katasztrófát.

Az EgyptAir Párizsból Kairóba tartó MS804-es járata május 19-én zuhant a Földközi-tengerbe a görög Kárpathosz szigetétől mintegy 230 kilométerre.