Sophiának még több dolga lesz a Földközi-tengeren

2016.06.20. 19:11

Egy évvel meghosszabbította földközi-tengeri flottájának mandátumát, és kibővítette a flotta feladatkörét az Európai Unió – tájékoztatott a Luxembourgban tartott külügyminiszteri tanácskozás döntéséről az Európai Tanács hétfőn.

A közlemény szerint a menekültek megmentése és az embercsempész-hálózatok felderítése és felszámolása érdekében az Földközi-tengeren tevékenykedő Sophia haditengerészeti uniós flotta mandátumának 2017. július 27-ig tartó meghosszabbítása mellett az ülésező miniszterek a líbiai parti őrség kiképzésének feladataival, valamint a fegyverembargó betartásának ellenőrzésével egészítették ki a misszió feladatkörét.

Spanyol fregatt a Földközi-tengerenForrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Iker Pastor

Az új líbiai egységkormány kérésére az unió megnöveli a térségben szolgálatot teljesítők létszámát, valamint megerősíti mentő és kutató feladatot ellátó egységeit, amitől a líbiai felségvizek biztonságának javulását várják – mutatott rá a közlemény.

Remény szerint később – az egységkormány esetleges kérése esetén – a földközi-tengeri misszió a líbiai flottilla egységeivel közösen a szárazföldhöz közelebb tud majd tevékenykedni annak érdekében, hogy már a sok veszéllyel járó utazás megkezdése előtt meg tudják semmisíteni az embercsempészek hajót.

Az Iszlám Államot is gyengítenék 

A flotta munkája a helyi hatóságokkal együttműködve nemcsak az észak-afrikai régió, különösen a líbiai stabilizáció érdekében, hanem a fegyverkereskedelem leállítása miatt is fontos, mert az Iszlám Állam nevű terrorszervezet gyengítését is szolgálja – írták.

A tájékoztatás szerint a Sophia haditengerészeti uniós flotta 2015. októberi megalakulása óta 71 embercsempészettel vádolt  gyanúsítottat adott át az olasz hatóságoknak, 139 embercsempészetre szánt hajót semmisített meg, valamint több mint 16 ezer embert mentett meg Földközi-tengeren.