Az integrációhoz kötné a szociális támogatást az osztrák kancellár

Horizontal Austrian Chancellor Christian Kern reacts during a joint press conference with the Hungarian Prime Minister, in the Delegation Hall of the parliament building in Budapest, Hungary, on July 26, 2016. / AFP PHOTO / PETER KOHALMI
Christian Kern nem látja értelmét a tárgyalásoknak
Vágólapra másolva!
Christian Kern osztrák kancellár szerint olyan szintre kell visszaszorítani a bevándorlást, hogy az lehetővé tegye az integrációt – ehhez viszont fontos a külső határok védelme is.
Vágólapra másolva!

Németország nem csak jelmondatokkal dobálózik, Angela Merkel kormánya régóta megteszi a migráció csökkentéséhez és a bevándorlók integrálásához szükséges lépéseket – vette védelmébe német kollégáját az osztrák kancellár.

Otthon vagy váróterem?

Christian Kern ezt annak apropóján mondta, hogy Hans Peter Doskozil osztrák védelmi miniszter pénteken keményen bírálta Merkelt, menekültek befogadására buzdító jelmondata, a „sikerülni fog" (wir schaffen das) miatt.

Doskozil szerint a migrációs túlterheléssel küzdő Olaszország a szlogen élő cáfolata, és azt is megjegyezte, hogy „Ausztria nem Németország váróterme". A német menekültügy egyébként idén még 300 ezer menedékkérő érkezésére számít, ennél többet már csak bajosan tudnának fogadni.

Hans-Peter Doskozil, még burgenlandi rendőrfőnökkén. Pénteki nyilatkozatában keményen kritizálta Merkelt Forrás: AFP/Joe Klamar

A kisebb kezelhetőbb is

Az osztrák kancellár szerint

az integráció megoldható, csak éppen a bevándorlás méreteit kell visszafogni hozzá

– éppen ezért nagyon fontos az unió külső határainak védelme, Ausztria pedig célzottan keresi az együttműködést Magyarországgal, Szerbiával és Szlovéniával is.

Bízik az integráció sikerében Christian Kern, de közben erősítené a külső határokat is Forrás: AFP/Peter Kohalmi

Ha kell, szigorítanak

Hozzátette, Ausztria szükség esetén ősszel szigoríthatja a menekültügyi törvényt, amely Kern szerint azt jelentené, hogy

a szociális támogatást integrációs feltételekhez kötnék

– a burka viselésének betiltását ugyanakkor nem támogatja a politikus, mert a tilalom nem segíti a beilleszkedést.

Kern az interjúban arról is beszélt, hogy Törökország emberi jogi, politikai és gazdasági szempontból sem lehet az unió tagállama, de attól még gazdasági és biztonságpolitikai kérdésekben is Ausztria fontos partnerének számít.