Dróncsapás végzett a korábbi an-Nuszra Front egyik vezetőjével

Vágólapra másolva!
Dróntámadás végzett a dzsihádista Fatah as-Sam Front egyik vezetőjével. Abu al-Faradzs al-Maszri már 2001-ben is szerepelt a CIA rendkívüli kiadatási listáján.
Vágólapra másolva!

Meghalt Abu al-Faradzs al-Maszri egyiptomi származású hitszónok. A dzsihadista Fatah as-Sam Front prominens tagja az amerikai vezetésű terrorellenes szövetség dróncsapásában az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban - közölte hétfőn a korábban an-Nuszra Frontként ismert, és az al-Kaida terrorhálózattal szövetséges szervezet.

Felrobbantották az autóját

A közösségi médiában megjelent üzenet szerint a 60 éves Sejk Abu al-Faradzs al-Maszri, akinek valódi neve Sejk Ahmed Szalama Mabrúk,

a szélsőséges csoport szúra tanácsának tagja volt.

Dzsihadista források korábbi közlései szerint Maszri akkor vesztette életét, amikor egy ismeretlen felségjelű drón megsemmisítette a gépkocsit, amelyben utazott.

Az Egyesült Államok védelmi minisztériumának egyik tisztségviselője megerősítette a Reuters brit hírügynökségnek, hogy dróncsapást hajtottak végre az al-Kaida egyik ismert tagja ellen. Hozzátette: Washington még vizsgálja a bevetés eredményét.

Már 2001-ben is szerepelt a CIA listáján

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű, londoni székhelyű emigránsszervezet úgy tudja: a dróntámadás a szír-török határ nyugati szakaszán lévő Dzsiszr as-Sugúr városában történt.

Maszri egyike volt annak a 14 embernek, akik már a 2001-ben hirdetett "terrorizmus elleni háború" előtt is az Egyesült Államok Központi Hírszerző Ügynöksége (CIA) rendkívüli kiadatási listáján szerepeltek, vagyis

mindennemű jogi alap és eljárás nélkül foghatták el őket.

Idlíb tartomány szinte teljes egészében a Dzsejs al-Fath nevű ellenzéki ernyőszervezet és a Fatah as-Sam Front ellenőrzése alatt áll.