Vágólapra másolva!
Az Európai Parlament képviselői kezdeményezték az uniós biztosok etikai kódexének szigorítását, a szabálysértésekre pedig súlyosabb szankciókat szeretnének. A képviselők azt is szeretnék, ha az etikai bizottság független testület lenne.
Vágólapra másolva!

Az európai polgárok bizalmának helyreállítása és az összeférhetetlenség kiküszöbölése érdekében az uniós biztosokra vonatkozó magatartási kódex szigorítását javasolták európai parlamenti képviselők - írta közleményében az uniós parlament sajtószolgálata október 4-én, kedden. Az EP-képviselők az Európai Bizottság magatartási kódexének szigorítását, a biztosok leköszönése utáni, a magánszférában való elhelyezkedést tiltó átmeneti időszak meghosszabbítását, a nyilvánvaló szabálysértésekre pedig világos szankciók bevezetését javasolták.

A képviselők azt is szeretnék elérni, hogy a bizottság mellett működő etikai bizottság független testület legyen,

amely önálló döntéseket hozhat a volt biztosok számára elfogadható állásokról.

Moscovici támogatta

Pierre Moscovici, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi biztosa a parlament plenáris ülésének vitáján hangsúlyozta: minden európait biztosítani kell arról, hogy az uniós biztosok kizárólag Európa érdekeit képviselik.

- fogalmazott a biztos.

Kroes és Barroso ügyei nyomán

A képviselők rámutattak, hogy Neelie Kroes egykori holland versenyképességéért felelős biztos ügye -

Kroes nem vallotta be bahamai offshore cégét, miközben Brüsszelben épp az üzleti világ ellenőrzése volt a feladata -

komoly csapást jelentett az intézményekbe vetett, amúgy is romló állampolgári bizalomra.

José Manuel Barroso volt bizottsági elnököt is kritizálták az EP képviselői amiatt, hogy nyáron a Goldman Sachs amerikai banknál vállalt vezető pozíciót.

Kötelező nyilvántartás jöhet

Az Európai Bizottság szeptember végén a lobbistákkal való kapcsolattartás szabályozása érdekében kötelező nyilvántartás felállítására tett javaslatot, amely a brüsszeli testület mellett a tagállami kormányokat tömörítő uniós tanácsra és az Európai Parlamentre is alkalmazandó lenne. Ezáltal kötelező lenne a nyilvántartás minden olyan érdekképviselő számára, aki a brüsszeli szakpolitikai döntéshozatal befolyásolására törekszik - állt az uniós bizottság korábbi közleményében.