Szijjártó: Oroszország egyoldalú elítélése nem megoldás

Szijjártó Péter
Budapest, 2010. október 27. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője sajtótájékoztatót tart a Miniszterelnökségen. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
A magyar külgazdasági és külügyminiszter az uniós tagországok külügyminisztereinek hétfői luxembourgi tanácskozása előtt beszélt arról, hogy Szíriában akkor születhet megoldás, ha az Egyesült Államok és Oroszország megállapodásra jut.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy a külügyminiszterek tanácskozásán a Szíriáról szóló vitán a tagállamok egy része várhatóan kizárólag Oroszország uniós szankcionálása mellett érvel majd. Magyarország azonban úgy gondolja,

ha az Európai Unió egyoldalúan elítéli Oroszországot, a kiegyensúlyozatlan európai döntés nem segítené a konfliktus rendezését.

Magyarország azon a véleményen van, hogy az unió határozottan ítélje el a terrorszervezetek tevékenységét is, és olyan szöveget fogadjon el, amely nem ront a helyzeten, hanem lehetővé teszi, hogy az amerikaiak és az oroszok megállapodása létrejöjjön.

Magyarország szerint az Európai Uniónak határozottan el kell ítélnie a terrorszervezetek tevékenységét Forrás: MTI/Kovács Tamás

A külgazdasági és külügyminiszter szerint komoly vita várható a találkozón arról is, hogy a miniszterek tanácsa elfogadja-e az Európai Unió globális stratégiájának az európai védelemmel és biztonsággal foglalkozó fejezetét, vagy csak visszautal az Európai Tanács döntésére, amely a stratégia bemutatását üdvözölte.

Magyarország az utóbbit támogatja, mert a szöveget elfogadhatatlannak tartja a bevándorlással kapcsolatos mondatai miatt - mondta Szijjártó Péter.