A Földközi-tengerből kimentett migránsokat vissza kell szállítani Észak-Afrikába, és ott kell elbírálni a kérelmüket – javasolja a német szövetségi belügyminisztérium.

A német belügyminisztérium egy szóvivője a Welt am Sonntag című vasárnapi német lapnak elmondta: meg kell semmisíteni az embercsempészek üzleti modelljét, és meg kell óvni az Európába igyekvő embereket attól, hogy nekivágjanak az Észak-Afrikából induló életveszélyes tengeri útnak. Ezért a Földközi-tengerből kimentett menedékkérőket nem Európába kell szállítani, hanem vissza Észak-Afrikába. A migrációs nyomás így napokon belül csökkenne, mert világossá válna, hogy kilátástalan vállalkozás embercsempészek révén bejutni a tengeren keresztül Európába. 

A Földközi-tengerből britek által kimentett észak-afrikai menekültekForrás: MTI/EPA/MOD/Carl Osmond

A Líbiából induló embereket a belpolitikai helyzet miatt nem Líbiába, hanem a térség egy másik országába, például Tunéziába vagy Egyiptomba kellene szállítani a menekültügyi eljárás idejére, a kérelmük elfogadása esetén pedig biztonságos, legális úton kellene őket Európába szállítani.

A Thomas de Maizière – a Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa – vezette minisztérium szóvivője azt is elmondta, hogy a javaslatról még nem egyeztettek uniós szinten. Aláhúzta: a megvalósítás alapvető feltétele a jogállamiság és az Emberi Jogok Európai Egyezményének betartása. 

A szövetségi parlament (Bundestag) ellenzéki pártjai élesen bírálták a felvetést. A belügyminisztérium úgy kezeli a menekülteket, mint egy „fertőző betegséget, amelyet távol kell tartani” – mondta a Welt am Sonntagnak Katrin Göring-Eckardt, a Zöldek társ-frakcióvezetője. A tárca javaslata „humanitárius botrány, és egy újabb lépés a bezárkózás felé” – tette hozzá Bernd Riexinger, a Baloldal társelnöke. 

A CDU-s vezetésű belügyminisztérium egy először 12 éve megfogalmazott elképzelést vett elő. 2004-ben az akkori tárcavezető, a szociáldemokrata (SPD) Otto Schily észak-afrikai „menedékkérő táborok” felállítását javasolta a Földközi-tenger felől az EU-ra nehezedő migrációs nyomás csökkentése érdekében. A felvetés akkor is felháborodást okozott a német belpolitikában. 

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) becslése szerint az idén november 4-ig 4220 menekülő ember veszett a Földközi-tengerbe, ami 725-tel több az előző év azonos időszakára becsült 3495-nél.