Az Egyesült Államok fogadja be azoknak a menedékkérőknek egy részét, akik Ausztráliába akartak menni, de jelenleg csendes-óceáni szigetországokban lévő táborokban vesztegelnek - jelentette be vasárnap az ausztrál miniszterelnök.

Malcolm Turnbull azt nem árulta el, hogy erről egyeztetett-e Donald Trumppal, az Egyesült Államok következő elnökével, amikor beszélt vele telefonon. Trump a kampányban a muszlimok befogadásának leállítását ígérte, azok pedig, akik Ausztráliába szeretnének bejutni, jobbára közel-keleti, ázsiai és afrikai muszlimok.

„Egyszerre egy kormányzattal tárgyalunk, és az Egyesült Államoknak egyszerre csak egy elnöke van” - közölte Turnbull.

2014 óta egyetlen embercsempész hajó sem tudott kikötni AusztráliábanForrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Junaidi Hanafiah

Ausztrália 2013-ban vezetett be rendkívül szigorú menekültügyi korlátozásokat, és 2014 óta egyetlen embercsempész hajó sem tudott kikötni, a haditengerészet 29-et küldött vissza Indonéziába.

„Arra számítunk, hogy az embercsempészek marketingfogásként az Amerikába jutás lehetőségével próbálják majd meg rávenni a kiszolgáltatott embereket, hogy szánják rá magukat a veszélyes utazásra a tengeren” - hangoztatta Turnbull.

Szeptemberben Ausztrália is beleegyezett, hogy közép-amerikai menekülteket vesz át egy Costa Rica-i menekülttáborból.