Megvonhatják a belgiumi terroristavezér állampolgárságát

2016.12.01. 09:56

Eljárást indított az antwerpeni bíróság, hogy visszavonja a Sharia4Belgium terroristacsoport vezetője, Fouad Belkacem belga állampolgárságát.

A La Libre Belgique információi szerint a bíróság az indoklásában azt írta: Belkacem folyamatos veszélyt jelent a társadalomra, valamint megsértette az alapvető belga állampolgári kötelességeit.

Fouad BelkacemForrás: AFP/Nicolas Maeterlinck

Belkacem, bár Belgiumban született, marokkói-belga kettős állampolgár, így ha megvonják az állampolgárságát, akkor Marokkóba küldhetik. December 21-én dönt a bíróság.

Belkacem jelenleg is börtönben ül, januárban 12 évet kapott, mert dzsihádistákat toborzott a Sharia4Belgium vezetőjeként. A Sharia4Belgium az egyik legnagyobb toborzóhálózat volt Belgiumban, Pieter van Ostaeyen belga elemző adatai szerint összesen 97 embert küldtek Szíriába harcolni.

Belkacemet 2013 áprilisában tartóztatták le. Ezután testőre is Szíriába ment, ahol hamarosan levágott fejekkel pózolt fotókon, majd ő beszélt azokon a felvételeken, amelyeken az Iszlám Állam vállalta a felelősséget a brüsszeli merényletekért.

A szervezetről és magáról Belkacemről ebben a cikkünkben írtunk hosszabban.

KAPCSOLÓDÓ CIKK