Kártérítést fizetett az ausztrál egyház a pedofil papok áldozatainak

Vágólapra másolva!
1980 óta háromezer embernek összesen 276 millió ausztrál dollár kártérítést fizetett az ausztrál katolikus egyház, amiért szexuális visszaélés áldozatává váltak – derül ki egy frissen megjelent összesítésből.
Vágólapra másolva!

1980 és 2015 között több mint 4400 gyerekkel szembeni szexuális zaklatás miatt érkezett bejelentés ausztrál katolikus papok ellen. Az egyház által most nyilvánosságra hozott adatok szerint ezer áldozat esetében kártérítést is fizettek az elszenvedett sérelmekért. Átlagosan 91 ezer ausztrál dollár, mai árfolyamon körülbelül 20 millió forint jutott egy-egy sértettnek.

276 millió

1980 óta összesen 276 millió ausztrál dollárt (kb.: 60 milliárd forintot) fordítottak az áldozatok kártalanítására. A pénz legnagyobb része kompenzációra ment, de fizettek belőle orvosi kezeléseket és jogi költségeket is.

Több eset lehetett

Gail Furness ügyvéd, az ügyben illetékes kormánybizottság jogtanácsosa szerint a bejelentéseknél jóval több szexuális visszaélés történhetett, de az áldozatok sokszor magukba fojtották a sérelmeket és nem tettek feljelentést felnőttként sem.

Négyen is bántalmazták

Az egyik áldozat azt mondta a BBC-nek, hogy 7 és 14 éves kora között négyen is rendszeresen bántalmazták: két tanár, egy pap és egy katolikus testvér. Hiába szólt az esetekről az édesanyjának, azt a választ kapta, hogy "Isten embere soha nem tenne ilyet".

Hibáztak

Ausztrália legmagasabb rangú katolikus bíborosa, George Pell, még tavaly mondta azt, hogy az egyház óriási hibát követett el, amikor a gyerekek helyett legtöbbször a papoknak hitt és nem távolította el őket az egyházból.