Franciaország eltörölné a Katart sújtó szankciókat

Katar felhőkarcolók
A traditional wooden dhow boat sails past modern skyscrapers in the West Bay financial district of Doha, Qatar, Middle East
Vágólapra másolva!
Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter felszólította a négy arab államot, hogy vonja vissza a Katarral szemben felállított büntetőintézkedéseket, mert az több ezer Öböl-menti ember életét befolyásolja.
Vágólapra másolva!

A francia külügyminiszter szerint a büntetés sok többnemzetiségű családot súlyt, akiket elválaszt egymástól a négy arab ország blokádja.

Június elején Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein és Egyiptom nemzetbiztonsági okokra és

terrorszervezetek támogatására hivatkozva

megszakította kapcsolatait Katarral. A gazdasági és diplomáciai blokádhoz más országok is csatlakoztak.

Az arab országok egy 13 pontos követeléslistát állítottak össze Katarnak, melyben megfogalmazták: ultimátumot adnak többek között az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió bezárása, az Iránnal fenntartott kapcsolatok szűkítése. Katar először nem válaszolt, majd visszautasította a követeléseket, amelyek szerinte teljesíthetetlenek.

Katar Forrás: AFP/robertharding/Stuart Forster

Katar örül, hogy Franciaország kiáll mellette,

de szerinte tárgyalni csak akkor lehet, hogy az ország tiszteletben tartja a katari szuveneritást.

A szankciós intézkedések eddig

nem befolyásolták jelentős mértékben a katariak mindennapjait.

Az emírség vezetése átvállalta a gazdasági blokád miatt megnövekedett szállítmányozási költségeket, az élelmiszer-ellátás biztosításáért pedig az ország szövetségeseihez, a többi között Törökországhoz fordult segítségért.

Az Egyesült Arab Emírségek külügyminisztere ugyanakkor elhúzódó viszályra figyelmeztetett, mert szerinte Katarnak nincs félni- és veszítenivalója.