Nagyhatalmak vezetői sürgetik a rohingyák elleni támadások leállítását

Bangladesh Rohingya Culture cox's bazar refuggee camp area Conflict Displaced People Emigration and Immigration ESCAPE Geographical Border Myanmar POLITICS Politics and Government REFUGEE River VIOLENCE Rohingyas wait for boats at Shah Porir Dwip to go to
Már 410 ezer felett van a menekültek száma
Vágólapra másolva!
Nagy-Britannia, Franciaország és Ausztrália hétfőn több más országgal közösen felszólította Aung Szan Szú Kji mianmari vezetőt, hogy tegyen lépéseket az ország muszlim rohingja kisebbsége ellen a hadsereg által végrehajtott erőszakcselekmények leállítására. A mianmari vezető nemzetbiztonsági tanácsadója eközben azt mondta, hogy az elmenekült rohingyák visszatérhetnek majd, ennek folyamatát azonban még ki kell dolgozni.
Vágólapra másolva!

A hadseregnek a rohingya lázadók augusztusi támadásaira válaszul indított megtorló akciói elől, amelyeket az ENSZ az etnikai tisztogatás tankönyvi példájának minősített, eddig több mint 410 ezer rohingya menekült a nyugat-mianmari Arakán államból a szomszédos Bangladesbe. A harcok a mianmari kormány közlése szerint mostanáig mintegy 400 halálos áldozatot követeltek.

Már 410 ezer felett van a menekültek száma Forrás: AFP/NurPhoto/Sony Ramany

"Biztosítani fogjuk, hogy mindenki, aki elhagyta az otthonát, hazatérhessen, de ez olyan folyamat, amelyet meg kell vitatnunk" - mondta Thaung Tun, Mianmar nemzetbiztonsági tanácsadója a Reuters hírügynökségnek hétfőn a témával foglalkozó külügyminiszteri tanácskozás után, amelyet Nagy-Britannia szervezett New Yorkban, az ENSZ-közgyűlés egy hete megnyílt 72. ülésszakának margóján.
"Biztosítani akarjuk, hogy mindenki, akinek humanitárius segítségre van szüksége, megkapja, megkülönböztetés nélkül. Ez az egyik dolog, amiről megállapodtunk" - mondta Thaung Tun.

Beszéd a nemzethez

Az 57 milliós indokínai országot vezető, Nobel-békedíjas Szú Kji - akit nemzetközi bírálatok özöne ért, amiért nem állítja le az erőszakcselekményeket - ígérete szerint kedden intéz beszédet nemzetéhez a válságról. "Azt várjuk Aung Szan Szú Kjitől, hogy nyilatkozatában határozottan álljon ki emellett az irány mellett" - mondta New Yorkban újságíróknak Jean-Yves le Drian francia külügyminiszter.

A rohingya válság megoldására összehívott miniszteri tanácskozáson, amelynek Boris Johnson brit külügyminiszter volt a házigazdája, Kanada, Dánia, Törökország, Ausztrália, Indonézia, Svédország és Banglades külügyminiszterei vettek részt, és jelen volt Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete és az Európai Unió egy képviselője is. A találkozó előtt adott nyilatkozatában Johnson kijelentette,

megpróbálnak egyetértésre jutni

mindenekelőtt arról, hogy a gyilkosságoknak és az erőszaknak véget kell vetni, s e tekintetben nem csak a hadseregre gondolnak, de Szú Kji asszonyra is, akinek ebben utat kell mutatnia.

A tanácskozás után kiadott nyilatkozatban a brit külügyminiszter hangsúlyozta, hogy bár Mianmar "az elmúlt néhány évben biztató haladást mutatott a demokrácia irányában, az arakáni helyzet, az emberi jogok megsértésének és az erőszaknak a borzasztó esetei foltot ejtenek az ország reputációján". Boris Johnson létfontosságúnak nevezte, hogy Aung Szan Szú Kji és az ország civil kormánya tegye világossá, hogy ezeknek az erőszakcselekményeknek véget kell vetni.