Észak-Korea: a teszt pusztítóbb lehetett a nagaszaki atombombánál

politics Horizontal
This undated picture released by North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on September 3, 2017 shows North Korean leader Kim Jong-Un (C) looking at a metal casing with two bulges at an undisclosed location. North Korea has developed a hydrogen bomb which can be loaded into the country's new intercontinental ballistic missile, the official Korean Central News Agency claimed on September 3. Questions remain over whether nuclear-armed Pyongyang has successfully miniaturised its weapons, and whether it has a working H-bomb, but KCNA said that leader Kim Jong-Un had inspected such a device at the Nuclear Weapons Institute. / AFP PHOTO / KCNA VIA KNS / STR / South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP. /
Vágólapra másolva!
A nagy erejű földrengésből arra következtetnek, hogy a föld alatti robbantáshoz több robbanószert használtak, mint az 1945-ben, Nagaszakira ledobott bombához– írta a BBC.
Vágólapra másolva!

Dél-Korea védelmi bizottsága szerint Észak-Korea immár olyan erejű fegyverrel rendelkezik, amellyel

képes elpusztítani egy várost.

Hasonló nukleáris fegyverével az USA a második világháborúban óriási pusztítást végzett Nagaszakiban és Hirosimában, több mint 70 ezer ember halt meg akkor a támadásban.

Becslések szerint Észak-Korea

100 kilotonna erejű

bombát tesztelt a föld alatt, ehhez képest a Nagaszakiban pusztító atombomba „csak” 20 kilotonnás volt.

A föld alatti robbantás helye Forrás: AFP/Jung Yeon-Je

Észak-Korea tavaly októberben jelentette be, hogy hidrogénbombával kísérletezik.

A KCNA észak-koreai hírügynökség arról számolt be, hogy az észak-koreai vezető rakétára szerelhető hidrogénbombát vizsgált. Külföldi elemzők kételkedtek benne, hogy Észak-Korea valóban képes lenne „miniatürizálni” egy hidrogénbombát, amely felszerelhető lenne egy rakétára.

Szakértőknek is nehéz lehet megállapítani távolról, hogy a tesztelt bomba valóban hidrogénbomba volt, Észak-Korea viszont hivatalosan is közölte: sikeresen tesztelt vasárnap egy hidrogénbombát.

A hidrogénbomba jóval pusztítóbb az atombombánál,

amely a maghasadás elvén működik, és ezért hasadó bombának is nevezik.

Mi Kim Dzsongun valódi szándéka?

Az észak-koreai elnök jelentős fegyverkezésbe kezdett, amivel bizonyítani akarja, hogy országa igenis fontos tényező, veszélyes. A mostani volt a hatodik nukleáris teszt, amelyet személyesen rendelt meg.

Kim Dzsongun állítólag olyan rakétát akar, amelyre hidrogénbombát is erősíthetnek Forrás: AFP/Str

A BBC okfejtése szerint az, amit Észak-Korea jelenleg csinál, egyfajta erőfitogtatás. Így akarják megmutatni az ellenségeiknek - főleg az Egyesült Államoknak -, hogy

pusztító erejű fegyvereik vannak,

vagyis képesek kivédeni egy esetleges támadást.

Észak-Korea 2006 óta kísérletezik atomfegyverekkel, ám a teszteléseknek csak az utóbbi időben vannak látható, érezhető eredményei. Nincs egy hete, hogy Phenjanból átlőttek egy rakétát Japán felett, amely igen komoly fenyegetést jelentett a térségre nézve.

Dél-Korea a legszigorúbb büntetést követeli

Kína és Dél-Korea élesen elítélte a hidrogénbomba-kísérletet.

A kínai külügyminisztérium közleményben felszólította Észak-Koreát, hogy „hagyjon fel hibás cselekedeteivel, amelyek nem szolgálják érdekeit, és ne súlyosbítsa a helyzetet.”

Mun Dzsein dél-koreai elnök a nemzetbiztonsági tanács rendkívüli ülése után azt követelte, hogy

„teljesen el tudják szigetelni” az országot.

Herbert McMaster, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója húsz percen át telefonon beszélt vasárnap dél-koreai hivatali partnerével - közölte a szöuli elnöki hivatal.