Az iraki erők elérték a Tigris folyót Moszulban

Vágólapra másolva!
A Moszult ostromló iraki erők elérték a várost kettészelő Tigris folyót a különleges erők szóvivője szerint. Az Iszlám Állam ellenállását a légi támogatással sikerült megtörni.
Vágólapra másolva!

Elérték vasárnap az iraki különleges erők a Moszult kettészelő Tigris folyó keleti partját - közölte az iraki hadsereg. Az észak-iraki nagyváros visszafoglalására októberben indított offenzívát az iraki haderő az Iszlám Állam ellen harcoló, amerikai vezetésű katonai szövetség támogatásával. Azóta most első alkalommal sikerült elérniük a folyót.

Az Iszlám Állam egy dombról védte a területet

A fegyveres erők terrorellenes egységének (CTS) szóvivője tudatta, hogy a CTS-nek sikerült elérnie a Tigris egyik hídját, amely azonban megsérült a harcokban. Abdel-Vahháb asz-Szaadi, a CTS altábornagya arról számolt be, hogy a terrorelhárítók két irányból nyomultak előre Moszul Baladijat és Szukkar kerülete felé,

az Iszlám Állam fegyveresei viszont a történelmi Ninive közelében, Moszulon belül fekvő dombról nyitottak tüzet,

és próbálták feltartóztatni a kormányerők előrenyomulását. A szélsőségeseket a CTS és az Iszlám Állam ellen küzdő nemzetközi koalíció harci gépei "elintézték" - fogalmazott Szaadi.

2014-ben foglalta el az Iszlám Állam

Moszul Ninive kormányzóság központja, és ez az utolsó jelentősebb iraki város, amely még az Iszlám Állam ellenőrzése alatt áll. A szélsőségesek 2014-ben rohanták le, megfutamítva a kormánykatonákat.