Spanyol kormány: A katalán kormány tisztázza, hogy kinyilvánította-e a függetlenséget

RAJOY BREY, Mariano; PUIGDEMONT, Carles
Madrid, 2017. október 11. Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök sajtótájékoztatót tart a kormány rendkívüli ülése után a madridi kormányfői rezidencián, a Moncloa-palotában 2017. október 11-én. Az előző napon Carles Puigdemont katalán elnök aláírta a Katalónia felfüggesztett függetlenségi nyilatkozatáról szóló dokumentumot. A katalán kormány október 1-jén annak ellenére rendezte meg a Spanyolországtól való elszakadásról szóló függetlenségi népszavazást, hogy a spanyol alkotmánybíróság korábban minden, erre irányuló törekvést alkotmányellenesnek nyilvánított. (MTI/AP/Paul White)
Vágólapra másolva!
A spanyol kormány hivatalosan felszólítja a katalán kormányt: tisztázza, hogy kinyilvánította-e Katalónia függetlenségét - jelentette be Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök kormánya szerdai rendkívüli ülése után Madridban, melyen értékelték a katalán elnök keddi függetlenségi nyilatkozatát.
Vágólapra másolva!

Mariano Rajoy elmondta: ez a felszólítás megelőz minden más olyan intézkedést, amelyet a kormány alkalmazhat az alkotmány 155-ös cikke alapján. (Ez a passzus lehetőséget ad Katalónia autonómiájának ideiglenes felfüggesztésére a spanyol parlament jóváhagyásával.)

Felfüggeszthetik Katalónia autonómiáját

A spanyol kormány bizonyosságot kíván nyújtani a spanyoloknak, különösen pedig a katalánoknak, és el kívánja kerülni a zűrzavart, amelyet a katalán kormány vezetői hoztak létre - jelentette ki a spanyol kormányfő, hangsúlyozva:

a katalán elnök válaszától függ, hogy mi fog történni a következő napokban.

Madrid, 2017. október 11. Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök sajtótájékoztatót tart. Forrás: MTI/AP/Paul White

Mariano Rajoy szerint ha Carles Puigdemont kifejezi szándékát a törvény tiszteletben tartására és az intézményes rend visszaállítására, azzal véget vethet a bizonytalanság, a feszültségek időszakának. „Ez az, amit mindenki akar és vár” - tette hozzá.

A spanyol miniszterelnök szerint a katalán elnöknek válaszolnia kell arra a „sokfelől érkező” kérésre is, hogy Katalónia nyerje vissza harmonikus együttélését és a jogbiztonságot.
Rajoy megjegyezte, hogy ő maga pedig

továbbra is a katalánok és a spanyolok összességének jólétét és közérdekét tartja szem előtt.

Aláírták Katalónia függetlenségi nyilatkozatát

Carles Puigdemont katalán elnök kedd este a parlamentben arról beszélt, hogy Katalónia elnyerte a jogot, hogy független állammá váljon, de

a feszültség csökkentése érdekében azt javasolta, várjanak „néhány hetet” a párbeszéd érdekében.

Ezt követően a katalán parlament függetlenségpárti többségének képviselői aláírták Katalónia függetlenségi nyilatkozatát, amelynek végrehajtását az elnök felfüggesztette.

Carles Puigdemont katalán elnök aláírja Katalónia felfüggesztett függetlenségi nyilatkozatát a katalán parlamentben Barcelonában 2017. október 10-én. Forrás: MTI/EPA/EFE/Quique Garcia

Az október 1-jei, alkotmányellenes népszavazáson a választási névjegyzékben szereplők 43 százaléka vett részt, és közülük 90 százaléknál is többen szavaztak a függetlenségre. Az elszakadást ellenzők nagy része bojkottálta a referendumot, amelyet az alkotmánybíróság felfüggesztett, így a törvények értelmében megrendezése illegális volt.