Az iráni ajatollah pénzsegélyt küldött a mianmari rohingjáknak

Vágólapra másolva!
Háromszázezer amerikai dollárt folyósított a mianmari muzulmán kisebbség, a rohingják életkörülményeinek javítására Irán vallási és politikai vezetője, Szajed Ali Hamenei ajatollah – jelentette szerdán a Tasznim iráni hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Az iráni vezető előzőleg az iráni vörösfélhold szervezettől levelet kapott, amelyben a rohingják rossz életkörülményeiről tájékoztatták, és arról, hogy a muzulmán kisebbség menekülni kényszerült lakhelyéről. Felsorolták, milyen intézkedéseket kell hozni a helyzetük javítására.

A zömmel szunnita muzulmán rohingjáknak nyújtott támogatás azután indult meg, hogy

az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet emberiség elleni bűncselekmények elkövetésével vádolta meg a mianmari biztonsági erőket,

amelyek rohingják százezreit kényszerítették menekülésre a buddhista többségű országból a szomszédos Bangladesbe. Iráni tisztviselők számos alkalommal jelezték, hogy készek menekülttáborokat és tábori kórházakat létesíteni számukra Banglades és Mianmar határán.

A buddhista többségű Mianmarból augusztus végén kezdtek tömegesen menekülni a rohingja kisebbség tagjai, miután a rohingja felkelők összehangolt támadására válaszul a mianmari hadsereg "tisztogató akcióba" kezdett Arakán államban. Itt mintegy egymillió rohingja élt gyakorlatilag teljes jogfosztottságban, mivel a mianmari vezetés bangladesi illegális bevándorlónak tekinti őket, és állampolgárságot sem hajlandó adni nekik. Az ENSZ emberi jogi főbiztosa szerint Arakánban az etnikai tisztogatás iskolapéldája zajlik.