Duterte Fülöp-szigeteki elnök folytatja drogellenes hadjáratát

politics government religion Horizontal
Philippines' president-elect Rodrigo Duterte gives a press conference in Davao City on June 2, 2016. Rodrigo Duterte warned journalists on June 2, 2016 he would be unable to guarantee their safety, brushing off criticism over his previous comments that murdered corrupt reporters deserved their fate. / AFP PHOTO / MANMAN DEJETO
Vágólapra másolva!
Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök kedden utasította a rendőrséget, hogy folytassák drogellenes műveleteiket, két hónappal azután, hogy elrendelte ezek felfüggesztését.
Vágólapra másolva!

A dpa német hírügynökség közlése szerint a rendőrség szerepvállalását Duterte drogellenes háborújában az elnök azért állította le, mert botrány robbant ki amiatt, hogy a kábítószer-ellenes műveletekkel összefüggésben meggyilkoltak három tizenévest.

A Fülöp-szigeteki államfőt rendszeren bírálják azért, mert a drogellenes háborúban megölt, kábítószer használatával vagy kereskedelmével gyanúsított több mint 3 ezer ember közül sokan törvényen kívüli gyilkosságok és leszámolások áldozatául eshettek, s ezeknek a gyilkosságoknak a körülményei tisztázatlanok maradnak.

Manila október közepén jelentette be, hogy a drogellenes háború vezetetését a Fülöp-szigeteki drogellenes hivatal (PDEA) hatáskörébe helyezték, a rendőrségtől elvették a műveletek irányítását.

Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök Forrás: AFP/Manman Dejeto

Harry Roque, Duterte szóvivője közölte: a drogháborúban továbbra is a PDEA marad a vezető ügynökség, a nemzeti rendőrség feladata az aktív támogatásnyújtás folytatása lesz. A szóvivő az elnök utasítását azzal indokolta, hogy a kábítószerrel összefüggő illegális tevékenységek és bűncselekmények száma jelentősen megnőtt, miután a drogellenes kampány irányítása a PDEA-hez került. Roque hozzátette, hogy a nyilvánosság követeli a rendőrségnek és más rendfenntartó szerveknek a drogháborúban ellátott feladatkörének visszaállítását.

A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet korábban figyelmeztetett, hogy ha a rendőrség ismét részt vesz a kábítószer-ellenes műveletekben, a törvényen kívüli gyilkosságok száma is nőni fog.

Rodrigo Duterte tavaly június 30-i hivatalba lépése és az idei év szeptember 16. között legalább 3850 ember halt meg rendőrségi fellépésekben. A hatóságok emellett mintegy 11 ember halálának körülményeit vizsgálják, hogy megállapítsák: megölésük összefüggött-e kábítószerekkel, gyilkosaik pedig felbérelt vagy önkényes igazságosztók voltak-e.