Elítélték a sebesült palesztin támadót lelövő izraeli katonát

Vágólapra másolva!
Elítélte a bíróság Elor Azaria őrmestert, aki tavaly márciusban közelről fejbe lőtt egy, korábban izraeli katonákra támadó, de már "semlegesített", és a földön fekvő, sérült palesztint. Azzal védekezett, azt hitte, hogy a támadón robbanómellény lehet, de a bíróság arra jutott, hogy bosszúból lőtt.
Vágólapra másolva!

Az indoklás szerint a felmentő ítélet veszélyes precedenst teremthetett volna, így az izraeli katonai bíróság elítélte azt a 20 éves katonát, Elor Azaria őrmestert, aki tavaly márciusban, Hebronban lelőtte a 21 éves Abdul Fatah al-Sharifot, aki előzőleg a katonára és társára támadt, megölve Azaira társát.

Az őrmester ellen azért emeltek vádat előbb gyilkosság, majd utóbb emberölés miatt - mert videofelvétel bizonyította, hogy közelről, két méterről fejbe lőtte a késes palesztin támadót, miután azt már megsebesítették, "semlegesítették", és magatehetetlenül feküdt a földön.

Azaria azzal védekezett a bírósági tárgyaláson, hogy azt gondolta, Sharifon robbanómellény lehet, de az ügyészek szerint az indítéka inkább a bosszú volt.

Egy katonatársa azt vallotta a tárgyaláson, hogy Azaria azt mondta neki Sharifról: "Leszúrta a barátom, és meg akart ölni - megérdemli, hogy meghaljon." Azaria azt mondta a bíróságon, nem emlékszik arra, hogy ilyesmit mondott volna.

Az eset és a tárgyalás rendkívül megosztotta az izraeli közvéleményt.

Az izraeli hadsereg vezetői elhatárolódtak az őrmestertől, miközben Azaria mögött több magas rangú politikus is kiállt, illetve voltak szimpátiatüntetések is az őrmester mellett.