A német külügyminiszter szerint Trump meglepte a NATO-tagokat

2017.01.16. 14:53

Aggodalmát fejezte ki Donald Trump NATO-t bíráló kijelentése miatt Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter, aki szerint a megválasztott amerikai elnök kijelentése a katonai szövetség tagjai körében, de különösen az unió 28 tagállama között "meglepetést és szorongást" kelt. 

Steinmeier kijelentette: Donald Trump negatív véleménye az észak-atlanti katonai szövetségről ellentétes James Mattis nyugalmazott tengerészgyalogsági tábornoknak, a megválasztott amerikai elnök védelmiminiszter-jelöltjének washingtoni meghallgatásán tett kijelentéseivel. 

Meglátjuk majd, milyen következményekkel jár az új amerikai diplomácia”  – tette hozzá a német diplomácia vezetője. 

Frank-Walter Steinmeier aggódikForrás: AFP/John Macdougall

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Donald Trump kijelentésére reagálva hétfőn megerősítette "feltétlen bizalmát" abban, hogy az új amerikai kormányzat fenntartja erős elkötelezettségét a NATO, a transzatlanti kapcsolatok és az Európa számára nyújtott biztonsági garanciák mellett. 

A főtitkár hasonló szellemben nyilatkozott december 6-án a megválasztott amerikai elnök várható politikáját illetően. 

Donald Trump a The Timesnak adott interjúban komolyan bírálta azokat a NATO-tagállamokat, amelyek nem járulnak hozzá az előirányzott mértékben a védelmi kiadásokhoz, az atlanti szövetséget pedig "elavult" szerveződésnek nevezte.