Szeptember 24-én tarthatják a választást Németországban

NATO-csúcs - Németország
Angela Merkel
Vágólapra másolva!
A kormány azt javasolja az államfőnek, hogy szeptember 24-én tartsák meg Németországban a szövetségi parlamenti (Bundestag-) választást.
Vágólapra másolva!

A szövetségi elnök rendszerint elfogadja a kormány javaslatát, így várhatóan szeptember 24-én választják meg a második világháború utáni Németország 19. szövetségi parlamentjét.

Tizenhat tartomány közül 15 egyetért a belügyminiszter javaslatával, Berlin viszont ellenzi, mert éppen szeptember 24-én rendezik a 44. Berlin Marathon futóversenyt, amelyen több tízezren vesznek részt, és a verseny miatt le kell zárni a belváros nagy részét, ami megnehezíti a választás lebonyolítását.

Angela Merkelre kemény kampány vár Forrás: MTI/EPA/Sophia Kembowski

A Bundestag-választás egyfordulós, egyéni választókerületekre és területi listákra épül. A legutóbbi felmérések alapján az eddigi öt után hét párt szerezhet képviseletet a szövetségi parlamentben. A kormányzó jobbközép CDU/CSU pártszövetség és a két párt koalíciós társa, a szociáldemokraták (SPD), valamint a Baloldal és a Zöldek mellett bejuthat az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű jobboldali párt, és visszajuthat a liberális FDP.

A CDU/CSU támogatottsága 35 százalék körül, az SPD-é 20-22 százalék körül mozog, az AfD 13 százalék, a Baloldal és a Zöldek 10 százalék körül állnak, az FDP pedig 5-6 százalékon, éppen az 5 százalékos bejutási küszöb felett. A jelenlegi erőviszonyok alapján leginkább a nagykoalíció folytatása tűnik valószínűnek.

Angela Merkel negyedik kancellári terminusára készül, de kemény kampány vár rá, miután több mint egymillió migránst engedett be az országba – emlékeztetett a Reuters. A Forsa által a Stern magazin felkérésére készített legfrissebb felmérés eredménye szerint a menekültpolitika a legfontosabb probléma a választók számára.