Szíriai ellenzékiek nem mennek Moszkvába tárgyalni

Vágólapra másolva!
Két befolyásos szíriai ellenzéki ernyőszervezet is visszautasította csütörtökön Szergej Lavrov orosz külügyminiszter moszkvai találkozóra szóló meghívását.
Vágólapra másolva!

Rijád Hidzsáb, a Szaúd-Arábia támogatta szíriai ellenzéki csoportokat tömörítő, Tárgyalási Főbizottság (HNC) nevű ernyőszervezet koordinátora nem fog pénteken Moszkvába utazni, hogy Lavrovval tárgyaljon - jelentette be a HNC egyik szóvivője. Hozzátette, hogy a meghívás személyesen Hidzsábnak szólt, nem pedig a Tárgyalási Főbizottságnak.

A több kisebb felkelőcsoportot összefogó, törökországi száműzetésben működő Szíriai Nemzeti Koalíció nevű ernyőszervezet is lemondta a részvételt a moszkvai tanácskozáson. A szervezet szóvivője szerint

Lavrov tárgyalás céljából péntekre Moszkvába hívta a szíriai kurdok politikai szárnyának, a Demokratikus Unió Pártjának (PYD) képviselőit - közölte a PYD egyik képviselője csütörtökön a RIA Novosztyi orosz hírügynökséggel.

Az orosz-török-iráni kezdeményezésű asztanai béketárgyalásokon a szíriai kurdok képviselői nem vehettek részt, mert Ankara ellenezte ezt, terroristának tartván szervezeteiket.

Lavrov emellett még kedden bejelentette: meghívja

a szíriai ellenzék minden csoportját Moszkvába,

hogy tájékoztassa őket az asztanai tárgyalások eredményeiről. Nem lehet tudni, hogy a kurdokon kívül más csoport eleget tesz-e ennek. Korábban Moszkvába még soha nem hívtak olyan szíriai ellenzéki csoportokat, amelyek valamekkora területet ellenőrzésük alatt tartanak a háború dúlta arab országban.