Kihallgatta a rendőrség a francia elnökjelöltet és a feleségét

Vágólapra másolva!
Kihallgatta hétfőn a francia rendőrség korrupcióellenes részlege Francois Fillon volt francia miniszterelnököt, konzervatív elnökjelöltet és feleségét, mert a Leláncolt Kacsa című újság szerint fiktív állásokkal félmillió eurót keresett az elmúlt években. A rendőrségi kihallgatásról az egyik francia hírtelevízió, BFM TV számolt be. 
Vágólapra másolva!

A volt miniszterelnök környezetének tájékoztatása szerint a házaspár tagjait külön-külön hallgatták meg.

Két fiktív állással vádolják

A felmérésekben eddig Marine Le Pen, a Nemzeti Front elnöke mögött második helyen álló konzervatív jelölt

kampányát nehezíti a sajtóban Penelope gate-nek nevezett botrány,

amely szerint Fillon felesége éveken át mintegy összesen félmillió euró fizetést vett fel a nemzetgyűlésben férje, majd annak utóda asszisztenseként, de tényleges munkát nem végzett.

Az igazságszolgáltatás egy másik ügyben is vizsgálódik. A Leláncolt Kacsa című szatirikus-politikai lap úgy tudja, hogy Penelope Fillont 2012 május és 2013 december között a La Revue des Deux Mondes című irodalmi folyóirat alkalmazta irodalmi munkatársként havi 5 ezer euróért, de a lapban csak két recenziója jelent meg ebben az időszakban. A lap tulajdonosát, Marc Ladreit de Lacharriere milliárdos üzletembert, Francois Fillon régi barátját is kihallgatták hétfőn.

Fillon érdeke, hogy minél előbb tisztázza magát

A nyomozók arra keresik a választ, hogy Fillon felesége, akit a közvélemény eddig a férje politikai karrierjétől magát távol tartó, vidéken élő feleségként ismert, betöltötte-e a kérdéses állásokat.

Elemzők szerint

nem valószínű, hogy az elnökválasztási kampány alatt bármilyen eljárás is indulna a Fillon házaspár ellen,

ugyanakkor az elnökjelölt érdeke volt, hogy minél előbb tisztázza magát az igazságszolgáltatás előtt.

Fillon tagadta a vádakat

Francois Fillon gyalázatos rágalomnak minősítette a szatirikus lap cikkét, amellyel szerinte az ő elnökjelöltségét akarják tönkretenni.

A volt miniszterelnök azt is mondta a TF1 híradójának, hogy felesége 1981 óta mellette dolgozik,

elsősorban a képviselői választókörzetében látott el asszisztensi feladatokat. Penelope Fillon egyelőre nem szólalt meg nyilvánosan. Mindenesetre, a tegnapi jobbközép nagygyűlésen megjelent férje mellett, és őt is hosszan ünnepelték.