Washington és Szöul összefog Észak-Koreával szemben

Vágólapra másolva!
James Mattis amerikai védelmi miniszter és dél-koreai kollégája, Han Minku telefonon megállapodott abban, hogy a két ország megerősíti védelmét az "egyre nagyobb kihívást jelentő észak-koreai fenyegetéssel szemben" – derült ki keddi médiajelentésekből.
Vágólapra másolva!

Mattis a hétfői beszélgetésen biztosította Hant arról, hogy az Egyesült Államok megvédi Dél-Koreát, és "a teljes amerikai arzenált rendelkezésre bocsátja a mindenre kiterjedő elrettentés érdekében" – írta közleményében a Pentagon.

A dél-koreai védelmi minisztérium emlékeztetett arra, hogy a felek megegyeztek a THAAD típusú rakétavédelmi komplexum Dél-Koreába telepítéséről, amely még idén megkezdődhet. A nagy magasságú, végső fázisú, kis és közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákat megsemmisítő rendszer célja, hogy megvédje az országot az észak-koreai ballisztikus fegyverektől.

Kína ellenzi a THAAD-rendszer telepítését, mert szerinte felborítaná a térségbeli biztonsági egyensúlyt. Dél-koreai ellenzéki vezetők is többször szólítottak fel a telepítés elhalasztására vagy törlésére.

Mattis csütörtökön kétnapos látogatásra Dél-Koreába érkezik, miközben Észak-Korea sajtójelentések szerint újabb ballisztikus rakéta tesztjére készül. Phenjan emellett egy amerikai kutatóintézet értesülései szerint újraindított egy reaktort a plutóniumot előállító jongbjoni atomlétesítményében.
Észak-Korea a közelmúltban számos kísérleti atomrobbantást és rakétatesztet hajtott végre, fittyet hányva az ENSZ büntetőintézkedéseire. Kim Dzsongun észak-koreai vezető január elején azzal hetvenkedett, hogy országa nagyon közel van egy interkontinentális ballisztikus rakéta tesztjéhez.
Észak- és Dél-Korea jogilag még mindig háborúban áll egymással, mert a koreai konfliktust 1953-ban csak tűzszünet, nem békeszerződés zárta le.