Kaliforniában nem térhetnek haza a kitelepített százezrek, amíg meg nem javítják a sérült gátat

Oroville, 2017. február 13. Az Oroville-tavon lévő, megrongálódott völgyzáró gátról lezúduló víz 2017. február 13-án. A hatóságok elrendelték a lakosok kimenekítését a 16 ezer fős Oroville településen és környékén, miután felfedezték, hogy a túlfolyó betonfalának nagy darabjai hiányoznak és összeomlás fenyeget egy kiegészítő túlfolyót. (MTI/EPA/Peter Dasilva)
Vágólapra másolva!
Nem térhet vissza lakhelyére 200 ezer ember az egyesült államokbeli Kalifornia állam északi részén addig, amíg nem állítják helyre az Oroville-tó végében lévő völgyzáró gát kiegészítő túlfolyóját – közölték hétfőn a helyi hatóságok.
Vágólapra másolva!

Kory Honea, Butte megye seriffje nem tudott arra választ adni, hogy mennyi ideig tartanak a javítási munkálatok, így arra sem, mikor térhetnek haza a környékbeli lakosok.

Vízügyi tisztviselők elmondták, fontolgatják, hogy helikoptereket vetnek be, amelyekkel nagy kőtömböket dobnának le a megrongálódott túlfolyó megerősítésére.

Az Oroville-tavon lévő, megrongálódott völgyzáró gátról lezúduló víz Forrás: MTI/EPA/Peter Dasilva

Az Oroville-tóban, a gát mögött mindenesetre apadt a víz szintje, ezzel is csökken a kockázata annak, hogy átszakad a túlfolyó partja.

A meteorológusok csütörtöktől újabb heves esőkre számítanak, a szakembereknek addig kellene megoldást találniuk a problémára.

A 230 méteres gát az ország legmagasabb ilyen létesítménye, amely 12 méterrel magasabb a híres Hoover-gátnál, San Franciscótól 150 kilométerre északkeletre helyezkedik el. A túlfolyót a heves esőzések, a megolvadt hó, valamint az erózió rongálta meg. A gát mintegy ötvenéves történetében még soha sem kellett az átfolyót használni, ez az első alkalom.